Tajomstvá grilovania - máme pre vás recepty na dve skutočné dobroty!

20.07.2018 12:00
Roštenka s grilovanou kukuricou a BBQ omáčkou
Roštenka s grilovanou kukuricou a BBQ omáčkou. Autor: ,

Grilovanie patrí k najpríjemnejším letným činnostiam. Vďaka zvláštnej atmosfére plnej dráždivých vôní dostávajú jedlá pod holým nebom nový rozmer.

Zrazu nejde len o zasýtenie, ale aj o zábavu, zážitok, posedenie s priateľmi. A je celkom jedno, či sa griluje na uhlí, na dreve, alebo dokonca pomocou pohodlného plynu či elektriny.

Domáca klobása na grile

Na 4 porcie potrebujeme:
Klobása: 1,5 kg bravčového mäsa (možno primiešať hovädzinu alebo divinu), mletá sladká paprika, mletá štipľavá paprika, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, 3 strúčiky cesnaku, baranie črevo (1 meter) Domáca brioška: 1 kg hladkej múky, 250 g masla, 2 vajcia, 40 g droždia, 500 ml mlieka, štipka soli
Postup:
1. Bravčové mäso pomelieme, pridáme papriku, soľ, korenie, rascu a cesnak. Všetko spolu dôkladne premiešame a necháme odstáť. Marinované mäso dáme do plničky na klobásy a plníme črevo. Hotové klobásky grilujeme z jednej aj druhej strany približne 5 minút.
2. Brioška: Všetky suroviny spolu premiešame, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na dve približne rovnaké časti, vložíme do vymastenej formy, potrieme žĺtkom, dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 15–20 minút.

Roštenka s grilovanou kukuricou a barbecue omáčkou
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g hovädzej roštenky, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, rozmarín, tymian, petržlenová vňať, 100 ml olivového oleja, 4 klasy kukurice BBQ omáčka: 2 strúčiky cesnaku, 50 g medu, 2 mrkvy, 1 PL mletého čierneho korenia, 250 g kečupu, 100 ml jablkového octu, 1 PL olivového oleja, 1 sladká cibuľa, 100 g hnedého cukru, 1 PL worcesterskej omáčky, 2 PL koňaku
Postup:
1. Rozpálime gril, (musí byť poriadne horúci, aby sa mäso uzatvorilo a nevytiekla šťava). Mäso grilujeme z každej strany 4–5 minút, dochutíme soľou a korením, počas grilovania môžeme pridať aj bylinky a nakoniec kúsok masla. Hrúbka roštenky má byť 2,5–3 cm.
2. Cesnak, cibuľku, bylinky a olej spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Touto omáčkou zľahka potrieme roštenku.
3. BBQ omáčka: Na olivovom oleji opečieme cesnak, mrkvu a cibuľu, pridáme cukor, necháme skaramelizovať. Flambujeme koňakom, podlejeme troškou vody a nakoniec pridáme všetky ostatné suroviny, povaríme a poriadne všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Kukuricu predvaríme, grilujeme dozlatista a dochutíme. Môžeme ju pomaly podlievať rozpusteným maslom a nakoniec už iba osoliť.

Recepty pripravil Róbert Hudák, šéfkuchár hotela Salamandra**** Horný Hodrušský tajch

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #grilovanie #marináda #klobása #roštenka #BBQ omáčka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Vaše telo potrebuje rozmanité jedlo, doprajte si viac pestrosti.
Nemrhajte svojim talentom na pracovisku...

+ Všetko je vo vašej mysli, čo si prajete, to sa aj môže stať.
Učte sa čo najviac nového a nepoznaného, raz...