Čerešne v rume
Potrebujeme:
1 kg čerešní, 500 ml rumu, 50 ml citrónovej šťavy, 500 g práškového cukru
Postup:
Umyté čerešne nasypeme do pohára, pričom ich presypávame práškovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom na čerešne nalejeme pol litra rumu, presnejšie tak, aby alkohol prevyšoval ovocie aspoň o 2 cm. Pohár uzavrieme viečkom a uskladníme na chladnom a tmavom mieste. Na prípravu môžeme použiť aj iné druhy ovocia – napríklad aj višne alebo slivky.
Kefírový čerešňový koláč s vaječným likérom
Potrebujeme:
150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 100 g masla, 1 prášok do pečiva, 3 vajcia, 2 PL vaječného likéru, 200 ml kefíru, 500 g čerešní, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy
Postup:
Maslo necháme rozpustiť, nalejeme ho do misy a najlepšie elektrickým šľahačom ušľaháme do peny spoločne s práškovým a vanilkovým cukrom a vajcami. Do vyšľahanej zmesi vmiešame kefír, 2 lyžice vaječného likéru a poriadne prepracujeme. Potom do cesta opatrne zapracujeme preosiatu múku a prášok do pečiva. Tukom vymastíme formu na pečenie s vyššími okrajmi, vysypeme ju hrubou múkou a naplníme cestom. Povrch uhladíme stierkou a posypeme umytými a vykôstkovanými čerešňami. Rúru predhrejeme na 180 °C a koláč do nej dáme piecť. Pečieme 25 – 30 minút, hotový koláč vytiahneme, necháme chvíľu vychladnúť, pocukrujeme práškovým cukrom a nakrájame.