Levanduľa nielen voňavá či liečivá, ale aj chutná

Väčšina ľudí používa levanduľu v podobe rozmanitých uvoľňujúcich a relaxačných olejov či mastí, svoje miesto však má aj v kuchyni.

15.07.2018 12:00
levanduľa, bylinky, éterické oleje Foto:
Levanduľa sa dobre kombinuje s inými bylinkami.
debata

Nepatrí teda iba medzi liečivé poklady, ale aj medzi gurmánske bylinky, ktorými môžeme spríjemniť nejeden pokrm.

Nejeden z nás si ešte pamätá, ako voňala skriňa starej mamy, ktorá do nej rok čo rok vkladala čerstvé levanduľové vetvičky. Nielenže sa zbavila molí, ale bielizeň voňala ako lúka vo Francúzsku.

Viete, že…?

Anglickí farmári nosili levanduľové kvety pod čiapkami, pretože sa tradovalo, že to pomôže proti bolestiam hlavy a proti úpalu. Anglická je aj ďalšia „medicína“: levanduľové kvety máčané v alkohole.

Levanduľa je jednou z najpoužívanejších bylín, ktoré sa pridávajú do parfumov. Už v stredoveku sa vedelo o jej dezinfekčných účinkoch a pri morových epidémiách sa ňou pokrývali rany chorých. Levanduľu radíme medzi účinné protikŕčové činidlá – tým, že napomáha rozšíreniu vlásočníc, dochádza ľahšie k prekrveniu postihnutého miesta a úľave. Rovnako je výborná pri bolestiach tráviacej sústavy, pri pocite nadúvania, levanduľový olej uľaví aj bábätku, keď jemnou masážou bruška docielime pokojnejšieho trávenie. Má aj regeneračné účinky, možno ju použiť na dezinfekciu kože, pri odreninách a poštípaní hmyzom. Má protizápalové vlastnosti, účinná je pri roztrúsenej skleróze alebo Bechterevovej chorobe – pridáva sa niekoľko kvapiek levanduľového oleja do vlažného kúpeľa. Počas chrípkového obdobia možno použiť levanduľu na inhaláciu.

Vitamíny

provitamín A, vitamíny B, E a K

Živiny a minerály

éterické oleje, silice, triesloviny, fytosteroly, fosfolipidy, vápnik, horčík, draslík

Levanduľové kvety sa používajú do voňavých džemov a vyrába sa z nich levanduľový ocot. Dokonca si môžeme vyrobiť aj levanduľový cukor na pečenie, stačí vložiť niekoľko sušených levanduľových kvetov na týždeň do jemného cukru. Takýto cukor sa používa do dezertov. Oplatí sa vyskúšať aj levanduľovú zmrzlinu alebo pridať levanduľu do čokoládovej zmrzliny, alebo do čokoládovej peny. Nasekané kvety levandule pridávame do ryže, do jahňacieho a králičieho mäsa, môžu byť súčasťou marinád. Levanduľa sa dobre kombinuje s majoránom, pamajoránom, petržlenovou vňaťou, rozmarínom, so saturejkou a s tymianom.

Pôvodne sa levanduľa nachádzala iba v západnom Stredomorí, čoskoro sa rozšírila takmer do celej Európy i Ázie. Najviac sa pestuje v levanduľovom raji – Provensalsku. Meno rastliny pochádza z latinského lavare – umývanie. Už starí Gréci a Rimania používali jej čerstvý čistý parfum do kúpeľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #korenie #levanduľa #éterické oleje #liečivé bylinky

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...