Zemiakový šalát s kôprom a uhorkou
Potrebujeme:
1 kg malých šalátových zemiakov, 4 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1 šalátová uhorka, 2 šalotky, 1 zväzok kôpru
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke tak, aby zostali pevné, necháme ich trochu vychladnúť, ošúpeme ich a nakrájame na plátky. Zalejeme olivovým olejom, dobre osolíme, okoreníme a premiešame. Uhorku umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na tenké plátky, šalotky na kolieska, kôpor nasekáme najemno. Všetko dobre premiešame a dáme vychladiť.
Luxusná kôprová omáčka
Potrebujeme:
3 PL masla, 1 téglik smotany na šľahanie, 500 ml plnotučného mlieka, 3 PL oleja, 5 PL hladkej múky, hovädzí vývar, soľ, mleté biele korenie, 1 – 2 zväzky čerstvého kôpru, ocot, trstinový cukor
Postup:
V kastróle rozohrejeme maslo s trochou oleja. Vmiešame doň hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Do nej vmiešame časť kôpru a základ omáčky stlmíme. Pripravíme vývar, ktorý do kôprovej zápražky prudko a naraz vlejeme. Dôležité je zápražku rýchlo a dôkladne miešať. Potom všetko varíme, kým sa nerozvaria prípadné hrudky. Základ kôprovej omáčky odstavíme a necháme asi 5 minút odpočívať. Potom doň pomaly vlievame mlieko. Ak je omáčka príliš riedka, rozmiešame v smotane trochu hladkej múky a vlejeme ju do omáčky. Ak je hustota dostatočná, vlejeme smotanu samotnú. Do kôprovej omáčky vmiešame zvyšný kôpor a uvedieme do varu. Nakoniec omáčku podľa chuti osolíme, okoreníme a ochutíme trstinovým cukrom a octom.