Poznáme dôvody, prečo si dopriať avokádo každý deň

Avokádo, plod hruškovca amerického, poteší svojimi účinkami telo, ale aj myseľ. Toto sú hlavné benefity tohto chutného ovocia.

29.06.2018 13:00
Avokádo dokáže redukovať vysoký cholesterol. Foto:
Avokádo dokáže redukovať vysoký cholesterol.
debata

Dajte zbohom zápalom

Lahodné ovocie obsahuje približne dvadsať účinných látok, každá z nich na iný typ zdravotného problému. Spomedzi ovocia patrí k najväčším zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E, kyseliny listovej, vlákniny a zinku. Málokto tuší, že táto pochúťka, ktorá sa konzumuje v surovom stave, alebo ako súčasť rôznych šalátov či dezertov, dokáže liečiť zápaly v ľudskom tele. Starajú sa o to najmä antioxidanty, alfa-karotén, beta-karotén a omega mastné kyseliny. Avokádo vďaka týmto látkam pôsobí na ľudský organizmus protizápalovo. Podobné blahodarné účinky má aj na srdce.

Srdce bije o čosi lepšie

V ľudskom tele sa vplyvom hladiny homocysteínu vytvárajú predpoklady na zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení. Kyselina listová spolu s vitamínom B6 reguluje množstvo spomínanej látky, a tým zabraňuje poškodeniu srdcového svalu. Pre udržanie skvelej kondície srdca tiež poslúžia aj ďalšie mikroživiny obsiahnuté v avokáde, a to konkrétne vitamín E a glutatión. Vitamín E pôsobí na organizmus ako silný antioxidant. Vychytáva v tele voľné radikály, ktorých zvýšený výskyt môže spôsobovať bujnenie rakovinových buniek. Glutatión je antioxidant, ktorý zabraňuje poškodeniu dôležitých častí bunky spôsobených voľnými radikálmi. Jeho nízke hodnoty sa spájajú s výskytom aterosklerózy, zákalom oka, poškodením pečene, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Vyhráva bitku s cholesterolom

Ovocie v tvare hrušky sa chváli aj priaznivými účinkami na udržanie správneho krvného tlaku a nízkych hladín cholesterolu. Krvný tlak reguluje minerálna látka draslík, bez ktorej by srdce nedokázalo správne fungovať. Avokádo rovnako obsahuje látku zvanú beta-sitosterol. Zaraďujeme ju medzi rastlinné steroly, ktorých hlavnou úlohou je vyrovnávanie hladiny zlého a dobrého cholesterolu v krvi. Niektoré tuky obsiahnuté v tomto zelenom ovocí sú potrebné na metabolizmus a štiepenie tukov, ako aj na produkciu hormónov. Základné mastné kyseliny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, pomáhajú pri produkcii hormónov, ako sú testosterón, kortizol a estrogén. Testosterón je mužský pohlavný hormón a zabezpečuje pre mužov silu, energiu, vitalitu a rast svalov. Kortizol patrí k stresovým hormónom a spolu s adrenalínom pripravuje telo na boj s napätými životnými situáciami. Estrogén je ženský pohlavný hormón, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie ženského tela, vývoj plodu a celkovú pohodu ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #cholesterol #antioxidanty #avokádo #protizápalový účinok

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...