Patrí mlieko do mrazničky? Áno, ale isté zásady treba dodržať

Jednu vec si treba uvedomiť ešte skôr, než mlieko do mrazničky vložíte - rozmrazené nechutí tak dobre ako čerstvé. Ale je stále vhodnou voľbou, ak ho chcete pridať do varených či pečených pokrmov.

25.06.2018 13:00
mlieko Foto:
Mraziť mlieko môžete.
debata

Zásady, ktoré treba dodržať:

Mlieko mrazte len vtedy, ak sa ešte neskončila doba trvanlivosti. Potom, čo ho máte v chladničke niekoľko dní otvorené, ho radšej použite, ale nemrazte.

Mlieko pri mrazení zväčší svoj objem, myslite na to skôr, než ho vložíte do mrazničky. Na sklenené fľaše či nádoby preto zabudnite. Môžete ho zmraziť aj v tetra pak-u či v inej plastovej fľaši, ale tie by nemali byť úplne plné a v mrazničke by mali mať dostatok miesta.

Plnotučné mlieko nezmrazíte tak dobre ako polotučné, dôvodom je vysoký podiel tuku, čo spôsobuje, že plnotučné mlieko potrebuje na zmrazenie nižšie teploty.

Uchovať v mrazničke mlieko sa odporúča maximálne po dobu dvoch až troch mesiacov. Je preto dobré na nádobu napísať dátum, kedy ste ju do mrazničky vložili.

Ako ho následne rozmraziť? Po vybratí mlieka z mrazničky by malo byť jeden deň uložené v chladničke, kde sa pomaly rozmrazí. Rýchle rozmrazenie mlieka, napríklad v mikrovlnke sa neodporúča, pretože niektoré zložky mlieka sa môžu týmto spôsobom znehodnotiť či spáliť.

Po rozmrazení mlieko poriadne pretrepte, aby sa všetky zložky opätovne premiešali.

Podobne ako mlieko môžete v mrazničke uchovať napríklad aj maslo. Dokonca aj syr môžete zmraziť, ale nie všetky druhy. Zatiaľ, čo tvrdé syry mrazničku znesú, mäkké syry nie. Parmezán napríklad zmraziť môžete, ale odporúča sa ho predtým postrúhať, pretože, ak ho zmrazíte v celku, môže po rozmrazení zmeniť svoju konzistenciu a začať sa drobiť. Podobne sa správajú aj iné tvrdé syry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #mrazenie

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...