Zvýrazní chuť jedla
Či sa čili používa ako svetločervený prášok (kajenské korenie), riedka omáčka (tabasco), alebo červená pasta (sambal oelek) – účinná látka, ktorá robí čili zdravou potravinou, je v každom prípade kapsaicín. V malých dávkach jazyk „nestŕpne“, naopak, čili veľmi oživí a zvýrazní chuť jedla. Čili povzbudzuje krvný obeh, podporuje cirkuláciu krvi a znižuje riziko trombózy. V čreve pôsobí antibakteriálne a znižuje tak riziko infekčných hnačkových ochorení. Čili síce pri jedení zahreje, znižuje potom telesnú teplotu, pretože podporuje potenie a rozširuje cievy.
Dobré vedieť
Citliví ľudia reagujú už na symbolickú dávku čili slzami a tečúcim nosom. Takto sa popisuje alergická reakcia na čili. Takmer každý človek riskuje podráždenie kože, keď sa rozhodne pokrájať nadrobno viac ako jednu ostrú čili papričku holými rukami. Ak to s čili preženieme, môžeme si poškodiť sliznice, v najhoršom prípade sú dokonca možné popáleniny. Dávkovanie čili pritom vôbec nie je jednoduché. Ostrá látka kapsaicín sa síce nachádza vo všetkých čili sortách, no ostrosť je ťažké predvídať. Máloktorý obchodník vám vie vopred povedať, aké ostré sú jeho papričky. 100 gramov prášku môže totiž obsahovať od 20 do 1000 miligramov kapsaicínu.
Náš tip:
Ak plánujete cestu do tropických krajín, jedzte nielen čili, ale všetky korenené a ostré jedlá čo najčastejšie. Horúčavy vďaka nim prežijete ľahšie, čili tiež znižuje riziko infekcie. Ak chcete pokrájať papričky, vezmite si rukavice. Dajte tiež pozor, aby sa vám k pripravovanému jedlu nedostalo dieťa – ak sa dotkne papričiek a následne si pretrie očká, neznesiteľne ho to podráždi.