Úroda sa už hlási o slovo! Čo skôr - sušiť, mraziť či zavárať?

Hoci dnes už väčšinu potravín môžeme jednoducho nakúpiť v supermarkete či na trhu, stále platí, že na Slovensku máme radi veci domáce.

21.06.2018 07:00
zaváranie, konzervovanie, ovocie, zelenina Foto:
Aj vy si už brúsite zuby na sezónu zavárania či sušenia a mrazenia ovocia a zeleniny.
debata

Nie je až takým prekvapením, ak má rodina malú ovocnú záhradku či napríklad pestuje zeleninu. Niekedy ide len o množstvo určené na okamžitú a rýchlu konzumáciu, občas sa však urodí toľko ovocia a zeleniny, že je nutné zvažovať, čo s ním ďalej.

Hoci konzumovať všetky druhy je pre telo zdravé, niekedy môžeme siahnuť po výdobytkoch techniky a pripraviť si pochúťky aj do zásoby. Sušenie, mrazenie, odšťavovanie, ale v neposlednom rade aj zaváranie – to presne sú pojmy, s ktorými sa v mnohých domácnostiach začne operovať práve v týchto dňoch.

Sušenie

Okrem ovocia môžeme do zásoby nasušiť napríklad huby, zeleninu a bylinky. Ak pracujeme s domácimi potravinami, presne vieme, čo sme nasušili a to je veľká výhoda oproti sušeným potravinám z obchodu. Procesy sušenia môžete vyskúšať po domácky, tak ako sa to robilo kedysi. Sušiť na slnku a dobre vetranom mieste je však proces na niekoľko dní. Aj pri snahe dodržať pravidlá sa môže stať, že daná potravina chytí pleseň. Alternatívou sú elektrické sušičky, ktoré celé sušenie výrazne zrýchlia a navyše v nich vzduch cirkuluje okolo celého kúsku daného ovocia či zeleniny alebo bylinky.

Odšťavenie

Zvyčajne ho využívame pri priamej spotrebe – šťavy, či už na spôsob smoothie alebo čírych ovocných a zeleninových štiav si môžeme pripraviť každé ráno. Džúsy alebo mušty môžeme v chladničke skladovať aj niekoľko dní. Pred konzumáciou je vždy dôležité ich dôkladne pretrepať. Šťavy môžete vyskúšať aj zamraziť v malom množstve (priamo v podobe ľadových kociek) a neskôr ich využijete napríklad pri príprave miešaných nápojov. Z ovocia si môžete tiež pripraviť ľadovú dreň, ktorú následne môžete pridávať do dezertov, do zmrzlinových pohárov, alebo ju konzumovať samostatne.

Zaváranie

Slovenská klasika sa odohráva najčastejšie v mesiacoch júl a august. Či už je reč o varení džemov a marmelád, prípadne zaváraní ovocia a zeleniny, dnes je tento proces už pomerne jednoduchý. Aj použitie moderných tlakových hrncov zlepšuje priľnavosť a udržiava hotový produkt v dobrej kondícii. Pri džemoch si však treba uvedomiť, že ak si ich chcete urobiť po domácky, bez istej fyzickej práce (najmä zvŕtania sa pri sporáku) to nepôjde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zaváranie #odšťavovanie #sušenie #mrazenie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...