Kvet bazy čiernej lieči aj chutí

Baza čierna – osobitne jej kvet bol a je jednou z najobľúbenejších bylín nášho ľudového liečiteľstva. Kvet bazy má na rozdiel od zvyšku kríku príjemnú, sladkastú až medovú vôňu.

09.06.2018 14:00
baza čierna, kvet, Foto:
Výborné sú rezne z mladých kvetov bazy.
debata

Bazové kríky rastú vari všade, na stráňach a okrajoch lesa, pri poliach a lúkach, v parkoch či pri cestách. Obdobie kvitnutia je pomerne dlhé a závisí od zemepisnej šírky – kvitne od polovice mája do konca júna.

O výsadnom postavení bazy čiernej medzi liečivými rastlinami svedčí ľudové príslovie: Pred harmančekom zlož klobúk, pred bazou si kľakni. Vo farmácii sa používa dodnes. Bazový kvet sa od pradávna používal pri liečbe chorôb z prechladnutia a respiračných ochorení, ako sú chrípka, angína, bronchitída, kašeľ, nádcha či zápal dutín. Stimuluje potenie, čím dokáže znižovať teplotu chorobou zasiahnutého organizmu. Pomáha likvidovať usadený sekrét v dýchacích cestách, zlepšuje vykašliavanie a uľahčuje dýchanie. Na tento účel sa môže používať vo forme čaju, buď samotný, alebo v kombinácii s lipovým kvetom, podbeľom, so žihľavou či skorocelom.

Viete, že…?

Béžovým kvetom bazy prisudzovali v stredoveku až nadprirodzené, takmer šamanské schopnosti. Nosenie bazových kvetov podľa povier odpudzovalo zlé sily. Tehotné ženy chodili „na návštevy“ bazových kríkov, aby si zabezpečili bezproblémový pôrod a šťastie svojich budúcich detí.

Kvet čiernej bazy má aj čistiaci účinok. Pomáha eliminovať usadené toxíny, najmä kyselinu močovú, lieči alebo pôsobí preventívne proti reume a dne, pomôže aj v prípade problémov s močovými cestami a obličkami. Aj pri opuchoch je vhodné piť čaj z bazy alebo užívať sirup. Kvety bazy majú báječné upokojujúce účinky na pleť. Môžeme si z nich pripraviť pleťovú vodu tak, že uvaríme klasicky bazový čaj, necháme ho vychladnúť a pleť ním ošetrujeme.

Vitamíny

vitamín C, A, skupina vitamínov B – B1, B2, B6, B12 a kyselina pantoténová – B5

Živiny a minerály

cukry, kyselina jablčná, triesloviny, pektín, kyselina jablčná, octová a valérová; silice, triesloviny, slizy; vápnik

Kvet bazy má využitie najmä v liečebnej, ale aj kulinárskej kuchyni – obľúbené sú napríklad bazové víno, liečivý čaj, bazový med, marmeláda, likéry, šťavy, lekvár alebo osviežujúca limonáda. Výborné sú rezne z mladých kvetov. Tento spôsob prípravy nie je príliš rozšírený, a to je škoda, pripravovali ho už naše staré mamy, ide o mimoriadnu pochúťku.

Liečiteľské účinky bazy sa využívali od staroveku. Jeho domovom je Európa, západná a stredná Ázia a severná Afrika. V minulosti ho predpisovali lekárnici najmä vo Veľkej Británii, Švajčiarsku, na rôzne liečebné účely sa bohato využíval v Holandsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rezeň #sirup #kvet #limonáda #ľudové liečiteľstvo #baza čierna

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...