Zabudnite na chia semiačka či goji! Našou superpotravinou je žerucha

Keď sa povie superpotravina, väčšine ľudí hlavou prebehnú obrazy ako chia semiačka, goji, kokosová voda či avokádo.

11.06.2018 11:00
debata (1)

Domáce potraviny sú zväčša prevalcované tými módnymi. A to je chyba. Jednu superpotravinu si môžete vypestovať aj doma v záhrade či na balkóne. Ide o žeruchu.

Zázračná žerucha - jedzte ju častejšie. Foto: SHUTTERSTOCK
Zázračná žerucha - jedzte ju a vráti vám mladosť Zázračná žerucha - jedzte ju častejšie.

Práve žerucha bola, čo sa obsahu živín týka, najlepšie hodnotená počas výskumu, pod ktorý sa podpísala americká Univerzita v Jersey. Počas štúdie sa zisťoval podiel živín v potravinách. Prečo z prieskumu najlepše vyšla práve žerucha? Obsahuje veľa vitamínu K, B2 a podiel vitamínu C je v nej vyšší ako v citróne. Okrem toho má vysoké hladiny železa aj vápnika. Navyše, príjemne chutí vďaka jemne korenistej príchuti a obsahuje málo kalórií. Celý tento súbor výbor robí zo žeruchy našu miestnu superpotravinu.

Žerucha je známa aj pre svoje prečisťovacie účinky, používa sa aj pri problémoch s trávením. Podporuje činnosť podžalúdkovej žľazy, pečene či žlčníka, vďaka čomu pomáha stráviť mastné jedlá. Pre skvelý obsah stopových prvkv je výborným pomocníkom v boji s nečistou pokožkou.

V prípade listovej zeleniny zväčša siahame stále po tom istom – na našom tanieri skončí špenát či ľadový šalát. Žerucha však v našej strave chýba, možno aj preto, že sa hojne nepredáva na pultoch supermarketov. Žerucha však rastie v prírode aj voľne, darí sa jej vo vlhkom prostredí, najmä v okolí potokov či vodných nádrží. Aby ste ju mali stále po ruke a nemusli ju hľadať kdesi v lese, vypestujte si ju v záhrade. Žiadnu špeciálnu starostlivosť žerucha nepotrebuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #superpotravina #žerucha

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....