Domáce potraviny sú zväčša prevalcované tými módnymi. A to je chyba. Jednu superpotravinu si môžete vypestovať aj doma v záhrade či na balkóne. Ide o žeruchu.
Práve žerucha bola, čo sa obsahu živín týka, najlepšie hodnotená počas výskumu, pod ktorý sa podpísala americká Univerzita v Jersey. Počas štúdie sa zisťoval podiel živín v potravinách. Prečo z prieskumu najlepše vyšla práve žerucha? Obsahuje veľa vitamínu K, B2 a podiel vitamínu C je v nej vyšší ako v citróne. Okrem toho má vysoké hladiny železa aj vápnika. Navyše, príjemne chutí vďaka jemne korenistej príchuti a obsahuje málo kalórií. Celý tento súbor výbor robí zo žeruchy našu miestnu superpotravinu.
Žerucha je známa aj pre svoje prečisťovacie účinky, používa sa aj pri problémoch s trávením. Podporuje činnosť podžalúdkovej žľazy, pečene či žlčníka, vďaka čomu pomáha stráviť mastné jedlá. Pre skvelý obsah stopových prvkv je výborným pomocníkom v boji s nečistou pokožkou.
V prípade listovej zeleniny zväčša siahame stále po tom istom – na našom tanieri skončí špenát či ľadový šalát. Žerucha však v našej strave chýba, možno aj preto, že sa hojne nepredáva na pultoch supermarketov. Žerucha však rastie v prírode aj voľne, darí sa jej vo vlhkom prostredí, najmä v okolí potokov či vodných nádrží. Aby ste ju mali stále po ruke a nemusli ju hľadať kdesi v lese, vypestujte si ju v záhrade. Žiadnu špeciálnu starostlivosť žerucha nepotrebuje.