Slovenský poklad - bryndza

Bryndzové halušky nás ako kulinárska ikona preslávili aj za hranicami. Začína sa nimi ochutnávanie slovenských jedál... ale často aj končí.

02.06.2018 16:00
bryndza, syr, bielkoviny, vápnik, zdravá potravina Foto:
Slovenská tradičná bryndza preniká do vysokej gastronómie.
debata

Pritom sa práve z bryndze dajú vytvoriť desiatky zaujímavých chuťoviek, koláčov, polievok či hlavných jedál zážitkového menu. Veď dnes je vo svete bežné, že „ľudové“ suroviny prenikajú do vysokej gastronómie.

Bryndzový koláč s klobáskou

Na 6 porcií potrebujeme:
400 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 300–500 ml vlažného mlieka, 100–200 ml oleja, 1 kl kryštálového cukru, soľ, 250 g bryndze, 50 g kyslej smotany, 150 g klobásky, 1 vajce
Postup:
1. Do vlažného osladeného mlieka rozdrobíme kvasnice a necháme vykvasiť kvások. Potom postupne zapracujeme múku, olej, soľ.
2. Vypracujeme redšie cesto a necháme asi pol hodiny kysnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Hlbší plech vytrieme olejom alebo stuženým tukom. Vylejeme cesto a kraje vytiahneme vyššie.
3. V miske zmiešame smotanu, vajce a bryndzu. Cesto vložíme do vyhriatej rúry na 10 minút. Potom potrieme zmesou a nasekanou klobáskou a pečieme ďalších 10 minút.

Bryndzové maslo s pečenými paprikami

Na 4 porcie potrebujeme:
200 g masla, 100 g bryndze, 50 g nakladaných pečených paprík, 30 g vysmážanej cibule, 20 g petržlenovej vňate, soľ
Postup:
1. Do zmäknutého masla s bryndzou zapracujeme všetky suroviny a vytvoríme kompaktnú hmotu. Pomocou potravinovej fólie vytvarujeme valček, ktorý necháme stuhnúť v chladničke.
2. Pripravené maslo nielenže môžeme natierať na chlebík, ale ním aj glazovať upečené mäso – rib eye steak alebo kuracie prsia. Po upečení mäsa vložíme bryndzové maslo na panvicu s trochou zeleninového vývaru a necháme za stáleho miešania rozpustiť. Vytvoríme tak omáčku, ktorou prelejeme hotové mäso.

Recepty pripravil Zoltán Baláž, šéfkuchár reštaurácie Cubes hotela Aston*** v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #halušky #klobása #koláč #pečená paprika

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...