Pažítka? Ochutnajte aj kvety

30.05.2018 09:00
pažítka
Pažítka pridá chuť takmer každému jedlu bez pridania kalórií, tuku alebo sodíka. Autor:

Pažítka je súčasťou rodiny plodín, medzi ktoré patrí cesnak, cibuľa a pór. Ide o bylinku, ktorá je veľmi obľúbená pre svoju ostrú chuť, ale aj liečivé vlastnosti.

Pažítka má dlhé duté stonky, ktoré zároveň tvoria jedlú časť rastliny. Medzi botanikmi sa stretneme s viacerými druhmi – pažítka pravá, pobrežná alebo čínska.

Pestovanie pažítky je veľmi jednoduché, stačí bežný substrát, slnko, ale aj polotieň, nie je príliš náročná na zálievku – pestovať ju môžeme v záhradke, ale aj v črepníku za oknom.

Vitamíny

provitamín A, vitamíny skupiny B (najmä B2, B6), vitamín C, E a K

Živiny a minerály

meď, mangán, fosfor, sodík, vápnik, zinok, železo, éterické oleje, cholín

Vďaka obsahu vitamínov, minerálnych látok a ďalších substancií má mnoho liečivých účinkov – je vhodná ako prevencia rakoviny (najmä žalúdka či prostaty), prevencia kardiovaskulárnych ochorení, zlepšuje kvalitu spánku, pomáha zlepšovať pohyby svalov, učenie a pamäť, znižuje chronické zápaly, pozitívne vplýva na zdravie kostí, pomáha zmierňovať depresiu, zlepšuje imunitu, vďaka obsahu vitamínu K zlepšuje zdravie kostí, ďalej bráni poškodeniu mozgu a využíva sa pri liečbe Alzheimerovej choroby.

Viete, že…?

Pažítka kvitne od mája do augusta a nektár z kvetov je obľúbenou pochúťkou včiel. Na kvetoch si môžu pochutnať aj ľudia, sú jedlé a môžeme ich použiť ako chutnú a aromatickú ozdobu do polievok, rizota, na cestoviny. Netradičné, ale aj kvety chutia po pažítke.

Pažítka sa veľmi dobre dopĺňa s radom potravín, pridá chuť takmer každému jedlu bez pridania kalórií, tuku alebo sodíka. Pretože je to mäkká bylinka, je vhodné pridávať ju až na konci varenia alebo ňou posypať už hotové jedlo, aby sa zachovala jemná chuť a štruktúra. Pažítka sa hodí najlepšie do šalátov, vaječných jedál, studených omáčok, do polievok, omáčok, tvarohových nátierok a plniek. Pažítku môžeme použiť pri príprave pokrmov v kombinácii s inými čerstvými bylinkami, akými sú estragón, žerucha, petržlenová vňať alebo vňať zeleru. Neodporúča sa kombinácia pažítky s cesnakom, lebo ten prebije jej delikátnu arómu, vhodnejšou možnosťou je medvedí cesnak.

Pažítka má svoj pôvod v Európe, Severnej Amerike a niektorých častiach Ázie. V kuchyni ju používali už starí Gréci a Rimania. Dnes je rozšírená po celom svete.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#jedlé kvety #bylinky #korenie #pažítka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Máte v sebe neskutočné množstvo pozitívnej energie, posúvajte ju ďalej.
Verte sami sebe a všetko pôjde...

+ Vyzeráte veľmi dobre, pamätajte si to každý deň.
Všetko dopadne dobre, prečo stále stresujete a šírite...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk