Špargľové hody sa ešte neskončili

Od apríla do júna kraľuje v našej kuchyni kvalitná slovenská špargľa. Je totiž zdravá, ľahko stráviteľná, nenáročná na prípravu i čas.

27.05.2018 17:00
Grilovaná špargľa so stejkom a s bearnskou omáčkou Foto: ,
Grilovaná špargľa so stejkom a s bearnskou omáčkou
debata (1)

Pritom sa z nej dajú vytvoriť desiatky dobrôt od predjedál cez polievky a hlavné jedlá až po dezert – napríklad špargľovú zmrzlinu. Mne najviac chutí grilovaná; hodí sa k stejkom či k rybám s holandskou omáčkou.

Grilovaná špargľa so stejkom a s bearnskou omáčkou

Na 4 porcie potrebujeme:
600 g zelenej špargle, 800 g hovädzej sviečkovice, soľ, mleté čierne korenie, 2 žĺtky, 100 ml prepusteného masla, 10 g estragónu, 1 bobkový list, 4 zrnká čierneho korenia, 100 ml vínneho octu
Postup:
1. Hovädziu sviečkovicu očistíme od blán a odkrojíme 4 rovnaké porcie. Osolíme, okoreníme a opečieme na požadovanú úpravu na grile spolu so špargľou.
2. V oblej miske vyšľaháme nad parou žĺtky s redukciou z vínneho octu a postupne prilievame prepustené maslo a na konci pridáme nasekaný estragón.

Zubáč so špargľovou penou a s karfiolovým pyré

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g zubáča, 400 g špargle, 100 g fermentovaného čierneho cesnaku, 150 g karfiolu, 5 g lecitínu, 200 ml smotany, voda, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Zubáča nakrájame na 200-gramové porcie a upečieme. Karfiol a čierny cesnak povaríme v smotane, scedíme a rozmixujeme so soľou a s korením, podľa potreby prilievame smotanu, aby sme dosiahli správnu hustotu pyré.
2. Zo zelenej špargle odrežeme vrchy a spolu s bielou špargľou oblanšírujeme. Zvyšok špargle uvaríme vo vode domäkka, ochutíme soľou a korením, rozmixujeme, ohrejeme približne na 60 °C, pridáme lecitín a mixujeme ručným mixérom, kým nevznikne pena, ktorú pozbierame lyžicou a podávame so zubáčom.

Recepty pripravil Jozef Riska, šéfkuchár Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #karfiol #špargľa #zubáč #stejk #bearnská omáčka

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....