Špenátová nátierka so syrom cottage
Potrebujeme:
1 menšia mrkva, 100 g syra cottage, 125 g nízkotučného tvarohu, 75 g bieleho jogurtu, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, 1 vrecko čerstvých lístkov špenátu, 2 PL nasekanej čerstvej pažítky
Postup:
Najskôr nakrájame očistenú mrkvu na tenké kolieska a dáme ju do kuchynského mixéra. Potom do mixéra postupne pridáme syr cottage, nízkotučný tvaroh, biely jogurt, citrónovú šťavu, všetko dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Všetko rozmixujeme. Na záver pridáme nasekaný špenát a pažítku a napokon len zľahka nahrubo premixujeme. Nátierku podávame na ľubovoľnom pečive.
Špenátová omeleta s hubami
Potrebujeme:
2 celé vajcia, 2 vaječné bielky, kúsok masla, nakrájané huby podľa dostupnosti (šampiňóny alebo hríbiky), 2 PL strúhaného čedaru alebo parmezánu, 30 g čerstvého lístkového špenátu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Najprv rozpálime na panvici kúsok masla (alternatívou môže byť trochu kokosového tuku). V miske medzitým zmiešame dve celé vajcia s dvomi vaječnými bielkami. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, očistené nakrájané huby a zmes nalejeme na panvicu. Smažíme približne 3 – 4 minúty. Na posledných zhruba 30 sekúnd pridáme aj nastrúhaný syr čedar alebo parmezán.