Jahody pestovali už starí Rimania ako lahôdkové ovocie

Čerstvo natrhané zrelé jahody sú sladké, chutné, s mimoriadne nízkym obsahom kalórií. Jahody má rád azda každý. Jahody sú však aj bohatým zdrojom vitamínov. Malé semienka na jahodách tiež obsahujú vysoké množstvo zinku.

13.05.2018 12:00
jahody, ovocie Foto:
Jahody sú užitočné v dezertoch aj v ľudovom liečiteľstve.
debata

Dlhé roky sú jahody aj symbolom tenisového turnaja vo Wimbledone, počas ktorého sa ich zjedia stovky kilogramov, spolu so šľahačkou. Veď napokon Angličania konzumujú jahodový džem k tradičným raňajkám, ale aj k čaju o piatej.

Viete, že…?

O titul jahodového hlavného mesta sveta bojujú dve miesta – belgický Wépion a Strawberry Point v Iowe v USA. Tento dlhoročný súboj nemá víťaza, hoci v oboch je múzeum jahôd. A je tu ešte Pasadena, ktorá má niečo iné – každoročný festival jahôd.

Vitamíny

A, vitamíny skupiny B, C, E, K

Plody jahôd posilňujú metabolizmus, pomáhajú pri liečbe chorôb srdca a ciev, pri málokrvnosti, dne, močových a žlčových kameňoch. Majú protizápalový účinok, znižujú horúčku a zmierňujú prechladnutie. Jahody sú užitočné aj pri reumatizme, v ľudovom liečiteľstve sa tradične využívali na prečistenie zažívacieho traktu a zlepšenie látkovej výmeny. Bohužiaľ pre obsah organických kyselín sú na jahody niektorí ľudia alergickí. Jahody obsahujú betakarotén, základný kameň pre syntézu vitamínu A, ktorý zlepšuje zrak, dodáva pleti zdravé sfarbenie a podporuje regeneráciu slizníc.

Živiny a minerály

vláknina, kyselina jablčná, citrónová a šťaveľová, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, síra, zinok, vápnik

Jahody majú svoje uplatnenie najmä v sladkej kuchyni – môžeme z nich pripraviť džem, marmelády, ale aj víno, mušt, kompóty a rôsol. Výborné sú surové s trochou cukru, alebo z nich môžeme pripraviť dezerty – krémy, ovocné šaláty, poháre, zmrzliny , bublaniny aj polievky. Ideálne sú aj ako ozdoba iných pokrmov.

Archeológovia zistili, že už človek z kamennej doby si rád pomaškrtil na divo rastúcich jahodách. Prvé dochované správy o jahodách pochádzajú z čias slávneho gréckeho lekára Hippokrata a už starí Rimania ich pestovali ako lahôdkové ovocie. V stredoveku pestovali jahody mnísi vo svojich kláštorných záhradách a nesmeli chýbať ani na šľachtických hostinách. Pri zrode prvých veľkoplodých odrôd boli až jahody dovezené z Ameriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #dezerty #jahody #ľudové liečiteľstvo

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...