Bylinkobranie: Čerstvé vňate, lístky, stonky

Bylinky sa vážia na gramy, a predsa dajú jedlu celkom inú chuť, vôňu, vzhľad, ba aj látky pre zdravie.

01.05.2018 15:30
Gaštanovo-mätová torta Foto: ,
Gaštanovo-mätová torta.
debata

A tak už každý správny kuchár netrpezlivo čaká na jar, aby pri varení, pečení alebo príprave studených dobrôt mohol opäť použiť čerstvé vňate, lístky, stonky. Ale pozor, merať na laboratórnych váhach, aby len vyzdvihli a podčiarkli chuť jedla.“

Losos so zeleninou, s pestom z koriandra a ryžovým koláčikom

Na 4 porcie potrebujeme:
600 g lososa, 3 väčšie kusy mrkvy, 2 cukety, 150 g cukrového hrášku, 100 g sójových klíčkov, 200 g jazmínovej ryže, 30 g koriandra, 50 g parmezánu, 20 g píniových orieškov, olivový olej do pesta, olej na vyprážanie, 100 ml teriyaki omáčky, kôra z 1 citróna, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Filety lososa osušíme suchou handrou. Rozohrejeme panvicu. Kožu lososa pomúčime a druhú stranu osolíme. Lososa položíme na rozpálenú panvicu kožou nadol. Pečieme zhruba 5 minút na miernom ohni. Potom ho dáme na plech kožou hore a dopekáme 10 – 12 minút pri 180 °C.
2. Očistíme a umyjeme zeleninu. Z mrkvy a cukety nastrúhame pomocou škrabky na zemiaky pásiky pozdĺž celej zeleniny. Hrášok a klíčky umyjeme. Mrkvu, cuketu, hrášok a klíčky opražíme a podlejeme teriyaki omáčkou. Pesto: píniové oriešky prehrejeme na panvici, aby sa uvoľnili oleje v orechu. Oriešky nesmú zhorieť, majú mať jemne zlatistú farbu, potom ich odložíme z panvice vychladnúť. Do vyššej nádoby dáme olivový olej, pridáme koriander aj so stopkami a mixujeme. Pridáme parmezán a vychladnuté oriešky, ktoré jemne mixujeme do zmesi. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
3. Ryža: Ryžu uvaríme podľa návodu. Do uvarenej ryže nastrúhame kôru z 1 citróna. Ryžu pomocou formičky vytvarujeme do ľubovoľného tvaru a vypražíme dozlatista. Lososa podávame na opraženej zelenine s teriyaki omáčkou a ryžovým koláčikom. Steak z lososa prelievame koriandrovým pestom.

Gaštanovo-mätová torta

Na 8 porcií potrebujeme:
Cesto: 4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, 4 PL práškového cukru, 1 kl kypriaceho prášku, 3 PL kakaa, 30 g mäty, 50 ml oleja, 50 ml vlažnej vody
Gaštanová plnka: 750 ml mlieka, 3 balíčky zlatého klasu, 5 PL kryštálového cukru, 500 g gaštanového pyré, 250 g zmäknutého masla
Šľahačková vrstva: 750 ml smotany na šľahanie, 3 stužovače šľahačky, 100 g čokolády na varenie
Postup:
1. Najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a mätou a postupne primiešavame zmiešanú preosiatu múku s kypriacim práškom, pridáme olej, vodu a kakao. Toto cesto musí byť hustejšie, do zmesi vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme asi 20 minút pri teplote 180 °C. Špajľou kontrolujeme cesto, či je už upečené.
2. Z mlieka, cukru a zo zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyšľaháme gaštanové pyré so zmäknutým maslom, do ktorého postupne pridáme vychladnutý puding. Túto zmes rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus.
3. Vychladenú šľahačku vyšľaháme dotuha spolu so stužovačom (podľa návodu na stužovači) a rovnomerne rozotrieme na gaštanovú vrstvu. Navrch nastrúhame čokoládu. Takto pripravenú tortu necháme 2 hodiny stuhnúť v chladničke.

Autorka receptov: Michaela Pinkavová, kuchárka hotela Mama’s**** v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bylinky #losos #torta #mäta #pesto #koriander

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...