Často ide práve o tie tvarohové. Túto typickú slovenskú surovinu rada používam pre jej ľahkú stráviteľnosť, dobrú nutričnú hodnotu, obsah zdraviu prospešných látok a svojskú, vynikajúcu chuť.
Tvarohová žemľovka z briošiek
Potrebujeme:
1 balík briošiek (10 podlhovastých žemličiek), 300 ml mlieka, 4 vajcia, 2 PL cukru, štipka soli, štipka mletého kardamómu, 1 vanilka, citrónová kôra, 200 g mrazeného ovocia (jahody, maliny…), 500 g tvarohu
Postup:
1. Mlieko rozmiešame s 3 vajíčkami. Briošky rozrežeme po dĺžke. Namočíme do mlieka a uložíme na plech vedľa seba, aby sme vytvorili spodnú vrstvu.
2. Tvaroh zmiešame so štipkou soli, s cukrom, vajcom, citrónovou kôrou, kardamómom a vanilkou. Naložíme na vrstvu z briošiek a naň uložíme ovocie. Prikryjeme druhou vrstvou briošiek.
3. Upečieme v rúre, kým nie je povrch zlatistý. Posypeme práškovým cukrom a dozdobíme čerstvým ovocím.
Slané vafle s tvarohom a la treska
Potrebujeme:
1 hrnček polohrubej múky, 1 vajce, štipka soli, 1 kl prášku do pečiva, 1 hrnček mlieka, 2 PL oleja
Tvarohová treska: 200 g hrudkovitého tvarohu, 3 sterilizované uhorky, 2 uvarené mrkvy, 200 ml tatárskej omáčky, 1 vajce uvarené natvrdo, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Zo surovín na cesto upečieme vafle. Kyslé uhorky a mrkvu nahrubo nastrúhame a pridáme pokrájané vajce.
2. Potom pridáme rozdrobený tvaroh, tatársku omáčku a mleté korenie. Podľa chuti dosolíme. Podávame s vafľami a listovým šalátom.
Autorka receptov: Iveta Papcunová, inovátorka značky Tante Hannis.