Mladá cibuľka - grilovaná na ohni je naozajstnou pochúťkou

Mladá cibuľka je jedným z prvých poslov jari – je to vlastne mladá cibuľa, zozbieraná pred dozretím.

22.04.2018 17:00
Cibuľa patrí medzi obľúbené potraviny v... Foto:
Cibuľa patrí medzi obľúbené potraviny v slovenskej kuchyni.
debata

Jej chuť nie je taká ostrá a štipľavá ako chuť dozretej cibule, navyše je mierne sladkastá. Vďaka nej môže byť napríklad boj proti nachladnutiu úspešnejší.

Vitamíny

C, B2, tiamín, provitamín A, K

Živiny a minerály

flavonoidy, vláknina, meď, fosfor, horčík, draslík, chróm, mangán

Mladá cibuľka patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny. Okrem toho, že je chutná a dá sa pridať takmer do každého slaného pokrmu, je aj neskutočne zdravá a výživná. Cibuľka udržiava zdravé kosti, pomáha srdcu, zlepšuje imunitný systém, znižuje riziko vzniku rakoviny, znižuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje žalúdočným problémom, pôsobí ako silný prírodný prostriedok proti hnačke. Okrem toho má vňaťová cibuľka zázračnú schopnosť zlepšovať chuť do jedla, ochraňuje pred infekciami, znižuje krvný tlak, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, lieči artritídu a astmu a znižuje produkciu cholesterolu najmä v pečeňových bunkách.

Ideálne je konzumovať cibuľku surovú či len veľmi krátko tepelne upravenú, varením totiž prichádza o cenné látky. Jarná cibuľka sa hodí najmä do rôznych tvarohových a syrových nátierok, skvelá je v rôznych omeletách, posypať ňou môžeme praženicu, chlieb s maslom či varené zemiaky a zemiakovú kašu. Veľmi dobre sa hodí do zeleninových či cestovinových šalátov. Pridať ju môžeme aj do zeleninovej polievky, fašírok či pečeňových knedličiek.

Viete, že…?

Odrezky mladých cibuliek možno veľmi jednoducho využiť – namiesto do koša ich treba dať do misky s vodou a o dva až tri týždne dostaneme novú zelenú vňať opäť v pôvodnej veľkosti. Dokonca aj výborne chutí.

Naozajstnou pochúťkou je grilovaná cibuľka – jej sladká chuť najlepšie vynikne pri grilovaní priamo nad ohňom. Klasické grily na drevené uhlie sú tiež dobré, len výsledná aróma nie je taká intenzívna.

Vňaťová cibuľka sa do Európy dostala pravdepodobne z Číny, kde bola známa už pred štyrmi tisíckami rokov. Určite si na nej pochutnávali starí Sumeri a Egypťania, Rimania i Gréci. A bežne ju konzumovali aj pôvodní Indiáni amerického kontinentu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #antioxidanty #jarná zelenina #mladá cibuľka

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...