Špargľa je najchutnejšia práve teraz

18.04.2018 13:00
špargľa, jar
Zelenú špargľu treba olúpať len v spodnej časti stonky. Autor:

Už dávno sa minuli časy, keď bola špargľa dostupná len pre majetnejších gurmánov. Dnes obohacuje jedálny lístok prakticky komukoľvek.

Čerstvá špargľa je najlepšia a najchutnejšia v sezóne, teda od polovice apríla do konca júna.

Vitamíny

A, skupina B vrátane kyseliny listovej, C, E, K

Živiny a minerály

kyselina asparágová, esenciálne oleje, riboflavín, vláknina, vápnik, horčík, železo, draslík, zinok, selén

Aby sme si pochutnali na špargli, dôležitá je jej kvalita, ktorá priamo súvisí s tým, či je čerstvá. Pri jej kupovaní to poznáme tak, že po zatlačení nechtom vyteká z ryky tekutina. Zároveň nemožno čerstvú špargľu ohnúť. Ak sa o to pokúsime, výhonok musí prasknúť, inak špargľu netreba kupovať.

Špargľu radíme medzi trvalky, ktoré na záhradke vydržia aj dve dekády. Každá rastlina poskytuje až pol kilogramu lahodných výhonkov ročne. V obchodoch dostať špargľu bielu, zelenú a svetlofialovú. Zelenú špargľu treba olúpať len v spodnej časti stonky, biela špargľa je chuťovo jemnejšia a pred prípravou treba olúpať celú stonku. Skladovať ju môžeme v chladničke zabalenú vo vlhkej utierke.

Špargľa je vhodná pre tehotné ženy, zaistí správny vývoj plodu vo všetkých štádiách. Okrem toho priaznivo ovplyvňuje vysoký krvný tlak, podporuje krvotvorbu, priaznivo pôsobí na obehový systém a očistu organizmu. Pomôže aj pri nekvalitnom spánku. Priaznivo ovplyvňuje pamäť a schopnosť sústrediť sa. Je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou a účinky špargle ocenia aj ľudia s kožnými problémami, ekzémom alebo akné.

Najčastejšie sa špargľa krátko povarí a podáva s rozpusteným maslom, s holandskou alebo so syrovou omáčkou. Chuť špargle býva mierne horkastá, čo môžeme pri varení zmierniť kúskom ražného chleba. Hodí sa na prípravu krémových polievok, na zapekanie, k cestovinám, do talianskeho rizota, do šalátov, ako príloha ku steakom alebo do slaných koláčov. Obľúbená je krémová polievka zo špargle.

Viete, že…?

Najslávnejšie špargľové plantáže v Európe boli už v 19. storočí na južnej Morave v Ivančiciach. Tunajšia špargľa bola vtedy vo svete dokonca známejšia ako slávne plzenské pivo.

Pravlasťou špargle sú stepné oblasti Strednej Ázie a južného Ruska. V starých francúzskych prameňoch sa však píše o veľkých oblastiach porastených divokou špargľou v ústí rieky Volgy a ďalších krajinách od Kaspického mora na východ. Dochované pramene sa zmieňujú o pestovaní špargle už v starom Egypte.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#vysoký krvný tlak #špargľa #príprava #krvotvorba #detox
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Dnes prežijete krásny deň, ráno sa zobudíte bez akýchkoľvek bolestí.
Prezentujte sa v práci ako správny...

+ Nezabúdajte sa natierať opaľovacím krémom, mohli by ste sa spáliť.
Pracujte naplno, neskôr budete mať...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk