Púpava má miesto na jarnom stole

Púpavu mnohí považujú za obyčajnú burinu, ktorej však treba priznať miesto na jarnom stole. Veľmi dobre sa dajú v kuchyni využiť všetky časti – koreň, listy i kvety.

14.04.2018 14:00
púpava, jarná bylina Foto:
Vďaka komplexu účinných látok má púpava bohaté využitie v domácej lekárničke.
debata

Treba myslieť na to, že ak chceme využiť púpavové listy na okamžitú konzumáciu, musíme ich zbierať, kým ešte neobsahujú horké mlieko – do júna.

Vitamíny

B11 (cholín), B8 (inositol), B2, C, A, D

Živiny a minerály

inulín, aminokyseliny, triesloviny, silice; meď, draslík, mangán , fosfor, kyselina kremičitá

Vďaka bohatému komplexu účinných látok má púpava bohaté využitie v domácej lekárničke. Taký púpavový med alebo sirup z kvetov majú u nás dlhú tradíciu. Látky obsiahnuté v púpave účinkujú napríklad pri zápaloch močových ciest a obličkových kameňoch, priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, obličiek a trávenie. Púpava podporuje vylučovanie žlče, žalúdočných štiav, pomáha pri zväčšení sleziny, posilňuje funkciu pankreasu, podporuje krvotvorbu, znižuje hladinu krvného cukru, posilňuje metabolizmus, čistí organizmus po zime, pôsobí močopudne, pomáha pri chronickej únave, pri zápche a pri ženských problémoch. Pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu v krvi a môže sa používať aj pri chronických ekzémoch.

Listy púpavy je možné využiť v kombinácii s ďalšou listovou zeleninou do výborných šalátov. Koreň možno opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom. Listy využívame nielen na šalát, ale napríklad aj do vaječnej omelety.

Viete, že…?

Po usušení možno koreň púpavy upražiť, rozomlieť a pripraviť z neho horkú „púpavovú múku" alebo náhradu kávy, rovnako ako napríklad z koreňa čakanky? Výborný púpavový čaj sa pripravuje zo sušených koreňov alebo lístkov.

Púpava lekárska má zrejme svoj pôvod v Grécku a v severných Himalájach, odkiaľ sa rozšírila do Stredomoria, do mierneho, stepného až arktického pásma Euroázie až po severnú Afriku. Ako liečivá bylina bola známa a používaná už v starovekom Grécku. Starí Gréci používali mlieko z púpav proti pehám a žltým škvrnám na koži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #bylinky #minerály #živiny #púpava #jarný šalát

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...