Toto je dôvod, prečo nás ananás páli na jazyku!

, 16.04.2018 13:00
ananás
Mravčenie na jazyku cítime len v prípade, že ananás je čerstvý. Autor:

Len čo zakusneme do sladkého a šťavnatého ananásu, začne nás páliť jazyk. Prečo vlastne? Alergia to nie je...

Dve strany mince

Čerstvý ananás je úžasné letné ovocie, ale istým spôsobom poriadne odporné. Pretože len čo doň zahryzneme, začne nás dráždiť jazyk. Sú ľudia, ktorí si myslia, že ide o alergiu, tak tomuto exotickému ovociu už pre istotu nedajú žiadnu šancu.

Nie je to alergia

Logicky, v žiadnom prípade nemôžu mať všetci ľudia na zemeguli alergiu na ananás. To mravčenie je spôsobené enzýmom, nazývaným bromelín, ktorý pomáha štiepeniu bielkovín. Preto páli, keď príde do styku s našou sliznicou ústnej dutiny.

Nie všetci to cítia

Spomínané mravčenie cítime len v prípade, že ananás je čerstvý. Vysoká teplota nad 70 stupňov bromelín zabíja. Pravdou tiež je, že nie všetci ľudia reagujú na bromelín rovnako. Niektorí ho pri konzumácii ananásu vôbec necítia, iní zas tak, že sa to nedá vydržať.

Zapite ananás mliekom

Ak patríte k tým, čo sú na bromelín citliví, no napriek tomu sa nechcete čerstvého ananásu vzdať, dajte ho na noc do chladničky. Aj to je spôsob, ktorým sa enzýmy zničia. Alebo ovocie zapite pohárom mlieka, aj to nepríjemné mravčenie zmierni.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#ústna dutina #mravčenie #mlieko #jazyk #bromelín #ananás
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Začnite sa viac usmievať, budete sa cítiť lepšie a spokojnejšie.
Nový týždeň, nové úlohy, pripravte sa na...

+ Nezanedbávajte svoje zdravie, mohlo by sa vám to vypomstiť.
Čaká vás ťažký pracovný týždeň, ale hlavu...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk