Dve strany mince
Čerstvý ananás je úžasné letné ovocie, ale istým spôsobom poriadne odporné. Pretože len čo doň zahryzneme, začne nás dráždiť jazyk. Sú ľudia, ktorí si myslia, že ide o alergiu, tak tomuto exotickému ovociu už pre istotu nedajú žiadnu šancu.
Nie je to alergia
Logicky, v žiadnom prípade nemôžu mať všetci ľudia na zemeguli alergiu na ananás. To mravčenie je spôsobené enzýmom, nazývaným bromelín, ktorý pomáha štiepeniu bielkovín. Preto páli, keď príde do styku s našou sliznicou ústnej dutiny.
Nie všetci to cítia
Spomínané mravčenie cítime len v prípade, že ananás je čerstvý. Vysoká teplota nad 70 stupňov bromelín zabíja. Pravdou tiež je, že nie všetci ľudia reagujú na bromelín rovnako. Niektorí ho pri konzumácii ananásu vôbec necítia, iní zas tak, že sa to nedá vydržať.
Zapite ananás mliekom
Ak patríte k tým, čo sú na bromelín citliví, no napriek tomu sa nechcete čerstvého ananásu vzdať, dajte ho na noc do chladničky. Aj to je spôsob, ktorým sa enzýmy zničia. Alebo ovocie zapite pohárom mlieka, aj to nepríjemné mravčenie zmierni.