Káva ako zdravý nápoj? Benefity má, ale každý na ňu reaguje inak

O tom, ako prospieva, či neprospieva káva nášmu zdraviu, sa už popísali tisícky článkov. Raz je dobrá, raz zlá, niekto skritizuje jej množstvo, inokedy prekáža cukor.

23.03.2018 07:00
káva, antioxidant Foto:
debata (1)

„Väčšina vecí, ktoré ľudia vidia alebo čítajú publikované, nie sú erudované lekárske štúdie robené na takej veľkej vzorke, aby mohli byť brané vážne,“ hovorí coffee ambasádorka značky Nespresso Michaela Illíková. „Keď si ľudia čítajú internetové médiá, často sa stane, že jeden deň je káva dobrá, druhý deň zase zlá. Potom sa hovorí o tom, že mlieko v káve škodí a iný deň sa zase dočítate, koľko má káva s mliekom benefitov. Nejde však o overené informácie,“ upozorňuje.

Podľa nej je dôležité poznať odporúčanú dávku a pristupovať k popíjaniu kávy ako k pôžitku, ktorý si vychutnávame s mierou. „Dávka kofeínu na deň je pre zdravého jedinca 400 miligramov, 200 miligramov v prípade, ak ste tehotná žena alebo dojčíte. To sa rovná ekvivalentu, ak budeme hovoriť o espresse, zhruba piatich šálok espressa. Samozrejme, nesmieme zabúdať na to, že ešte máte čokoládu, čaj – tam všade je obsiahnutý aj kofeín,“ vysvetľuje Illíková.

Samozrejme, káva disponuje aj benefitmi, dokonca aj takými, ktoré potvrdili lekárske štúdie či výskumy. Illíková však upozorňuje, že všetko je individuálne. „Vie sa, že káva podporuje telesné procesy – zvyšuje tep srdca, veríme, že zlepšuje hojenie, podporuje športové výkony, ale každý jedinec reaguje na kofeín inak. Osoby s citlivým žalúdkom môžu vnímať prekyslenie žalúdka, ale to nebýva len kávou samotnou, ale všetkým stravovaním a tým, čo do seba dávame. A je dokázané, že káva pomáha preventívne účinkovať proti niektorým civilizačným chorobám, napríklad niektorým typom rakoviny. To je asi všetko, čo je vedecky podložené tak, že to môžeme interpretovať ďalej,“ dodáva odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #káva #čierna káva #Michaela Illíková #konzument

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...