Morčacie mäso - kulinárska delikatesa

13.03.2018 13:00
morčacia roláda s olivami, hydina
Morčacia roláda s olivami, cherry paradajkami, repovými listami a chrenom. Autor: ,

Za kulinársky najcennejšiu delikatesu sa pri morke považujú prsia. Divoko žijúce moriaky sú však dosť chudé. Preto bola vyšľachtená „prsnatá“ morka, ktorej prsný sval tvorí až tretinu celkovej hmotnosti. Prsný sval samíc dosahuje tri kilogramy, v prípade samcov dokonca až šesť kilogramov.

Nízky obsah tuku

Moriak a morka sa tešia nesmiernej obľube najmä preto, že ich mäso má nízky obsah tuku a, naopak, vysoký obsah bielkovín a výborne sa hodí pre nízkokalorickú stravu. Najlepšie mäso má moriak alebo morka do jedného roku veku.

Vareškova poradňa

Dôležitá u morčacieho mäsa je chuťová rozmanitosť jednotlivých dielov mäsa. Morka a moriak majú niekoľko druhov mäsa, ktoré je dobré rozlíšiť. Rezne sa krájajú z pŕs. Mäso je chudé, niekedy býva trochu suché. Šťavnatejšie mäso zo stehna vykazuje úplne rozdielne chuťové vlastnosti a je pretkané pevnými, silnými šľachami, ktoré sa musia pred tepelným spracovaním odstrániť.

Vareškov tip: Morka na jablkách a mušte

Do pekáča naukladáme kúsky morčacieho mäsa, osolíme ich a posypeme čerstvo mletým korením. Pridáme cibuľu nakrájanú na osminky, lyžicu oleja a tri klinčeky. Zalejeme jablkovým muštom a pečieme 50 minút. Potom pridáme olúpané jablká nakrájané na štvrtiny, premiešame a spoločne pečieme ešte 30 minút.

Morčacie prsia na víne a paradajkách

Potrebujeme:
400 g morčacích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, 150 g anglickej slaniny, 150 g sušených paradajok, 4 PL oleja, 2 PL koňaku, 500 ml dezertného červeného vína, 20 g hladkej múky, strúčik cesnaku
Postup:
1. Vykostené a umyté morčacie prsia povaríme 15 – 20 minút v osolenej vode. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky, rozškvaríme, pridáme nakrájané sušené paradajky a speníme.
2. Do tohto základu vložíme morčacie mäso nakrájané na plátky, polejeme ho olejom, opečieme, okoreníme mletým čiernym korením, polejeme teplým koňakom a zapálime. Keď alkohol zhorí, polejeme mäso vínom a pod pokrievkou udusíme.
3. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme múku opraženú nasucho a všetko spolu udusíme domäkka. Hotové ochutíme rozotreným cesnakom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #príprava #morčacie prsia #morčacie mäso #hydina
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nezadržiavajte svoje základné potreby, vášmu telu to škodí.
Udržujte si rýchle pracovné tempo, v práci...

+ Vaša pokožka si v tomto období zaslúži nadmernú starostlivosť.
Myslite aj na ľudí okolo seba, zvieratko...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk