Morčacie plátky na šesť spôsobov

Morčacie mäso, osobitne biele, je veľmi jemné, málo mastné a možno z neho pripraviť celý rad jedál.

08.03.2018 12:00
morčacie mäso Foto:
Morčacie mäso má vyšší obsah vápnika.
debata

V obchodoch dostať chladené či mrazené plátky z morčacích pŕs alebo priamo celé morčacie prsia. A práve to je vhodné mäso na prípravu najrôznejších pochúťok, ktoré môžeme opekať, zapekať, smažiť, dusiť a plniť.

Dusená morčacina

Zdravým spôsobom prípravy morčacieho mäsa je dusenie. Príprava je podobná ako pri iných druhoch mäsa. Rozpálime tuk, mäso na ňom opečieme, podlejeme trochou horúceho vývaru, prípadne len vodou, zakryjeme pokrievkou a dusíme. Namiesto vývaru alebo vody môžeme podliať tiež vínom, smotanou, alebo aj pivom. Počas dusenia mäso podľa potreby polievame. K mäsu pridávame najčastejšie zeleninu, rôzne druhy húb či údenín.

Pečená morčacina

Plátky morčacieho mäsa pred prípravou umyjeme studenou vodou a upravíme na porcie alebo nakrájame na menšie kúsky. Opekáme väčšinou na masle, aby boli jemnejšie, ale môžeme použiť aj masť alebo olej. Pred opekaním mäso osolíme, okoreníme a poprášime hladkou múkou alebo ho v nej mierne obalíme. Na panvici rozpálime tuk, do rozpáleného vložíme mäso a opekáme po oboch stranách, kým nie je mäso mäkké. Výpek použijeme na preliatie mäsa.

Vyprážaná morčacina

Morčacie mäso je krehké, preto je vhodné aj na vyprážanie. Obaľovať ho môžeme v klasickom trojobale alebo v najrôznejších druhoch cestíčka. Na spestrenie možno do strúhanky, a najmä do cestíčok pridávať nastrúhané mandle, arašidy alebo nasekané bylinky. Pretože samotné morčacie mäso nemá výraznú chuť, pred vyprážaním ho okoreníme zmesou korenia alebo okoreníme cestíčko. Pred vyprážaním môžeme mäso aj marinovať.

Zapekaná morčacina

Rýchlo opečené morčacie mäso môžeme aj zapekať. Výhodou je, že mäso je potom zaručene mäkké a pri zapekaní môžeme súčasne pridávať ďalšie suroviny, ktoré pokrm spestria. Najčastejšie je to syr, zelenina, šunka alebo saláma, šampiňóny alebo iné huby a vajcia. Opečené mäso vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky, poukladáme naň vopred pripravené suroviny a pred zapekaním zalejeme šľahačkou, jogurtom alebo kyslou smotanou.

Plnená morčacina

Ak majú morčacie plátky väčšie rozmery, veľmi dobre sa plnia. Z plátkov môžeme pripraviť závitky, vrecká, z dosť veľkých plátkov pripravíme aj menšiu roládu. Plátky rozklepeme do šírky a plníme plnkou zo syrov, z údenín, húb, ovocia a zo zeleniny. Závitky alebo roládu stočíme a zopneme ihlami alebo obviažeme niťou. Vrecká preložíme alebo zložíme a upevníme po bokoch. Potom už môžeme plnené plátky obaliť a smažiť, opiecť na tuku alebo podusiť.

Morčacia minútka

Z morčacieho mäsa sa pripravujú aj minútky. Mäso nakrájame na rezance, osolíme a okoreníme. Vopred môžeme mäso marinovať. Pripravené mäso opekáme domäkka niekoľko minút v horúcom oleji. Počas opekania ho obraciame, aby sa opieklo zo všetkých strán. Menej výrazná chuť morčaciny nabáda na to, aby sme sa pri minútkach inšpirovali orientálnymi kuchyňami a pripravili si tak jedlo s trochu ostrejšou chuťou, ako je u nás zvykom.

Morčacie prsia s paradajkami

Potrebujeme:
1 kg morčacích pŕs, 1 kg malých cibuliek, 1 mrkva, 3 PL masla, 250 ml vínneho octu, 4 paradajky, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 1 vetvička tymianu, 120 ml červeného vína, 250 ml olivového oleja, kúsok škorice, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Mäso nakrájame na štyri hrubšie plátky a osmažíme na masle. Podlejeme vínom, osolíme, okoreníme, pridáme nakrájanú mrkvu, ošúpané a nakrájané paradajky, nakrájaný cesnak, bobkový list, tymian a škoricu.
2. Cibuľky ošúpeme a vcelku osmažíme na oleji. Pridáme k mäsu, prilejeme ocot a ak je málo šťavy, podlejeme vodou. Na miernom ohni dusíme, kým nie je mäso mäkké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #príprava #recept #morčacie mäso #morčacie prsia

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...