Zabíjačkové obary sú žiadané

Azda najžiadanejšie práve v deň domácej zabíjačky sú obary napríklad s chrenom či obarová polievka. Ich príprava nie je náročná, ale má svoje pravidlá.

24.02.2018 14:00
zabíjačková polievka, obar Foto:
Zabíjačková polievka.
debata (3)

Ako ich teda vlastne pripraviť a ktoré mäso je na prípravu obaru najvhodnejšie? Obar môžeme pripravovať z bravčovej hlavy, kolena, tiež z bravčového bôčika či pliecka alebo z laloku.

Obar z hlavy

Hlavu dobre očistíme, opálime chĺpky a namočíme do vlažnej vody. Kefou ju vydrhneme niekoľkokrát a dôkladne opláchneme v čistej vode. Čistú bravčovú hlavu vložíme do osolenej vody, pridáme korenie, cibuľu a varíme zvoľna pod pokrievkou. Mäkkú hlavu vyberieme a vykostíme.

Obar z kolena

Bravčové kolená očistíme, umyjeme a zbavíme všetkých zvyškov krvi. Očistené kolená dáme do vriacej mierne osolenej vody, pridáme korenie, cibuľu a varíme domäkka. Potom mäso vykostíme a nakrájame cez vlákna na jednotlivé porcie. Ako prílohu podávame chlieb, horčicu a nastrúhaný chren.

Obar z bôčika

Opláchnutý bôčik vložíme do vriacej osolenej vody s cibuľou a korením a uvaríme domäkka. Necháme ho trochu vychladnúť, potom vykostíme a ešte teplý potrieme prelisovaným cesnakom. Alebo môžeme pokrájať na plátky a každý plátok potrieť cesnakom a obaliť v mletej sladkej paprike.

Obar z pliecka

Mäso osolíme a spolu s korením, celou cibuľou a vínom varíme vo vode domäkka. To trvá 90–120 minút. Medzitým očistíme a nastrúhame chren, pridáme nastrúhané jablko, pokvapkáme šťavou z citróna, osladíme a dôkladne premiešame. Podávame s chlebom, nastrúhaným chrenom a horčicou.

Obar z laloku

Bravčový lalok nakrájame na rovnomerné, asi polkilové kúsky a v dobre osolenej vode varíme domäkka. V miske zmiešame sladkú a pálivú papriku, sekaný cesnak a rascu. V tejto zmesi laloky obalíme a necháme v chladničke asi týždeň odležať. Po týždni vyberieme a krájame na tenké plátky.

Obarová misa

Obarová misa je zmes rôznych druhov vareného bravčového mäsa z domácej zabíjačky doplnená o pochutiny. Nechýba na nej bravčové uško, chudé líčko, rozpolené koleno, plátky vareného bôčika, rypáčik a olúpaný priečne nakrájaný bravčový jazyk. Prílohou je tmavý chlieb, horčica a strúhaný chren.

Zabíjačková mozočková polievka

Potrebujeme:
150 g bravčového mozočku, 1,5 l vývaru z bravčových kostí, 150 g koreňovej zeleniny, 70 g masti, 500 ml mlieka, 30 g masla, soľ, mleté čierne korenie, rasca, petržlenová vňať, muškátový kvet, hladká múka, polievkové korenie, petržlenová vňať
Postup:
1. Kosti uvaríme v osolenej vode s celým korením a očistenou koreňovou zeleninou. Hotový vývar potom precedíme cez husté sito. Mozoček opláchneme vo vode a sparíme horúcou vodou. Potom ho odblaníme a nadrobno nasekáme. Na panvici rozpustíme masť a mozoček na nej osmažíme, mierne osolíme a podusíme.
2. Z druhej časti masti a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vývarom z kostí, pridáme štipku muškátového kvetu a varíme. Po pol hodine varenia pridáme korenie, rascu a mlieko.
3. Polievku necháme prejsť varom, pridáme podusený mozoček a ešte trochu povaríme. Dochutíme polievkovým korením a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #zabíjačka #obar #obarová polievka

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....