Pečiete sladké? Toto je najdôležitejšia rada, ktorú treba poznať!

Pečenie patrí stále v mnohých slovenských domácnostiach medzi tradičné aktivity. Okrem žien už čoraz častejšie pečú aj muži.

22.02.2018 11:00
pečenie, múčnik, dezert Foto:
Pečenie si žiada suroviny izbovej teploty.
debata

Skúsení domáci cukrári síce určite dobre vedia, ako si poradiť, aby bol sladký dezert čo najchutnejší, nadýchaný či dobre prepečený. Ak je však pre vás pečenie skôr hravým hobbym, možno všetky pravidlá neovládate. Jedno z nich, vraj základné, ako tvrdí cukrárka Mirka Švecová zo školy varenia Chefparade, je piecť so surovinami pri izbovej teplote.

„To je alfa a omega pri pečení. Vajíčka, maslo, tuk či mlieko, ak sú všetky pri izbovej teplote, výsledok vás neprekvapí. Nemôže dôjsť k nežiaducej reakcie, že by sa nám niečo zle vymiešalo, že by niečo bolo zhrudkovatené a podobne,“ vysvetľuje Švecová. Samozrejme, ak si recept žiada rozpustené maslo či zohriate mlieko, riaďte sa ním, upozorňuje.

Pri väčšine receptov však platí, že izbová teplota je tá správna. Ideálne je suroviny vytiahnuť zhruba hodinu pred pečením z chladu. Ak už máte všetko na pečenie pripravené a náhodou ste zabudli vytiahnuť z chladničky dôležitú surovinu, pomôcť môžu drobné triky.

Maslo

Nahrejte sklenenú misku a prikryte ňou kocku masla. Prípadne ho môžete nastrúhať na hrubom strúhadle a o chvíľučku je krásne mäkké. Rovnaké platí aj pre pokrmový tuk. Určite ho však nedávajte do mikrovlnky – ak ho roztopíte, už sa nikdy nespojí.

Vajíčka

Z chladničky čerstvo vytiahnuté vajíčka ponorte do misky s teplou vodou na desať až pätnásť minút.

Mlieko

Pomôcť môže pár sekúnd v mikrovlnej rúre, ale aby ste mlieko neprehriali, lepšie je naliať ho do odmerky a tú postaviť do misky s horúcou vodou.

Ovocie

Pri studenom či dokonca zamrznutom ovocí z mrazničky môže pomôcť mikrovlnná rúra. Vyhnite sa tomu, aby ste do cesta pridávali zamrazené kúsky ovocia!

Dôležitá rada!

Šľahačková smotana na prípravu krému je jednou z mála surovín, ktorá si pýta vyslovene chladnú teplotu. Vymieša sa tak lepšie a bude sa s ňou aj lepšie pracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #pečenie #trik #izbová teplota #Mirka Švecová #curkárka

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...