A ak chceme čokoládu pekne lesklú, treba ju po rozpustení natrieť na nejaký veľmi hladký povrch. Ideálny je vyleštený kameň, ale pre domáce použitie úplne postačí aj plastová fólia. A aj keď sa to zdá nepravdepodobné, čokoláda skvele chutí s trochu soli.
Čokoládové chute na mieru
Biela čokoláda skvele chutí napríklad s mandarínkami, trochou soli, so sezamovými semienkami alebo napríklad s čučoriedkami a černicami. Mliečna čokoláda si zas dobre rozumie napríklad s marakujou, karamelom, arašidovým maslom či rôznymi druhmi orechov. Pridaním banánov, jahôd alebo napríklad kávy vznikne veľmi zaujímavá kombinácia.
Škrabka – skvelý pomocník
Hoblinky z čokolády sa ľahko a rýchlo vytvoria pomocou obyčajnej škrabky na zemiaky alebo na zeleninu. Ak chceme mať hobliny väčšie, potom čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme ju na hladkej doske stuhnúť a potom zvrchu hobliny zoškrabujeme.
Rozmanitosť tvarov
Inou možnosťou, ktorou dosiahneme rôzne tvary z čokolády, je postup, keď ju rozpustenú necháme stiecť po papieri na pečenie a pritom tvoríme špirály, kolieska a iné tvary. Vrstva čokolády však nesmie byť priveľmi hrubá. Papier s čokoládovými tvarmi potom dáme približne na 15 minút do mrazničky.
Vareškova poradňa
Mali by sme kupovať kvalitnú čokoládu. Na prípravu horúcich nápojov sa viac hodia čokoládové lupienky, pretože umožňujú postupné dávkovanie a rozpúšťajú sa lepšie ako veľké kusy tabuľkovej čokolády. Na prípravu nápojov je ideálne používať tmavú čokoládu s podielom kakaa 55 až 70 percent. Z tmavej čokolády navyše kedykoľvek môžeme pridaním mlieka urobiť mliečnu čokoládu.
Čokoládová dobrota: Srdiečkové cukrovinky s mandľami
Potrebujeme:
100 g nastrúhanej čokolády, 135 g práškového cukru, 125 g olúpaných nastrúhaných mandlí, štipka škorice, 1 mletý klinček, 1 bielok, 1 kl pikantnej zaváraniny, 1 bielok na potretie, práškový cukor na obalenie
Postup.
1. Na dosku preosejeme práškový cukor, pridáme čokoládu, mandle, mleté korenie a bielok. Primiešame zaváraninu a vypracujeme cesto.
2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrubý plát, z ktorého vykrajujeme srdiečka. Preložíme ich na papierom vyložený plech a potrieme bielkom.
3. Plech vložíme do rúry rozohriatej na 130 °C a pomaly sušíme asi 20 minút. Usušené srdiečka obaľujeme v práškovom cukre.