Čarovanie s čokoládou

Hovorí sa, že čím je kúsok čokolády na zahryznutie tenší, tým väčšiu na ňu máme chuť.

21.02.2018 17:00
La Miam Factory, belgická čokoláda, 3D tlač, 3D Foto:
Belgická čokoládovňa La Miam Factory vyrába 3D objekty z čokolády na mieru.
debata (1)

A ak chceme čokoládu pekne lesklú, treba ju po rozpustení natrieť na nejaký veľmi hladký povrch. Ideálny je vyleštený kameň, ale pre domáce použitie úplne postačí aj plastová fólia. A aj keď sa to zdá nepravdepodobné, čokoláda skvele chutí s trochu soli.

Čokoládové chute na mieru

Biela čokoláda skvele chutí napríklad s mandarínkami, trochou soli, so sezamovými semienkami alebo napríklad s čučoriedkami a černicami. Mliečna čokoláda si zas dobre rozumie napríklad s marakujou, karamelom, arašidovým maslom či rôznymi druhmi orechov. Pridaním banánov, jahôd alebo napríklad kávy vznikne veľmi zaujímavá kombinácia.

Škrabka – skvelý pomocník

Hoblinky z čokolády sa ľahko a rýchlo vytvoria pomocou obyčajnej škrabky na zemiaky alebo na zeleninu. Ak chceme mať hobliny väčšie, potom čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme ju na hladkej doske stuhnúť a potom zvrchu hobliny zoškrabujeme.

Rozmanitosť tvarov

Inou možnosťou, ktorou dosiahneme rôzne tvary z čokolády, je postup, keď ju rozpustenú necháme stiecť po papieri na pečenie a pritom tvoríme špirály, kolieska a iné tvary. Vrstva čokolády však nesmie byť priveľmi hrubá. Papier s čokoládovými tvarmi potom dáme približne na 15 minút do mrazničky.

Vareškova poradňa

Mali by sme kupovať kvalitnú čokoládu. Na prípravu horúcich nápojov sa viac hodia čokoládové lupienky, pretože umožňujú postupné dávkovanie a rozpúšťajú sa lepšie ako veľké kusy tabuľkovej čokolády. Na prípravu nápojov je ideálne používať tmavú čokoládu s podielom kakaa 55 až 70 percent. Z tmavej čokolády navyše kedykoľvek môžeme pridaním mlieka urobiť mliečnu čokoládu.

Čokoládová dobrota: Srdiečkové cukrovinky s mandľami

Potrebujeme:
100 g nastrúhanej čokolády, 135 g práškového cukru, 125 g olúpaných nastrúhaných mandlí, štipka škorice, 1 mletý klinček, 1 bielok, 1 kl pikantnej zaváraniny, 1 bielok na potretie, práškový cukor na obalenie
Postup.
1. Na dosku preosejeme práškový cukor, pridáme čokoládu, mandle, mleté korenie a bielok. Primiešame zaváraninu a vypracujeme cesto.
2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrubý plát, z ktorého vykrajujeme srdiečka. Preložíme ich na papierom vyložený plech a potrieme bielkom.
3. Plech vložíme do rúry rozohriatej na 130 °C a pomaly sušíme asi 20 minút. Usušené srdiečka obaľujeme v práškovom cukre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #čokoláda #recept #zdobenie

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...