Horúca čokoláda je balzamom na depresívnu dušu

Horúca čokoláda je ideálnym sprievodcom do sychravých dní. Veľmi rýchlym variantom je uvariť si ju z instantného polotovaru, ale nič nenahradí pravý horúci nápoj z obľúbenej značky kvalitnej čokolády.

18.02.2018 14:00
zima, žena, čokoláda, nápoj, izba Foto:
Horúca čokoláda v zime príjemne zohreje telo.
debata

Horúca čokoláda s mliekom

500 ml plnotučného mlieka, 100 g kvalitnej horkej čokolády, štipka škorice, 1 kl trstinového (vanilkového) cukru
Najskôr zmiešame v hrnci 3 lyžice mlieka, cukor, nalámanú čokoládu a škoricu. Zmes pomaly zahrievame a miešame tak dlho, až kým nevznikne hladká hmota. Za stáleho miešania prilievame mlieko, až kým ho všetko nespotrebujeme. Horúcu čokoládu nalejeme do hrnčeka a povrch poprášime kakaovým práškom.

Horúca čokoláda s čili

250 ml vody, 50 g tmavej alebo 60 g bielej čokolády, 1 kl kakaového masla, 1 čili paprička alebo štipka mletého čili
Za stáleho miešania postupne pridáme do horúcej vody čokoládu, teplota by nemala presiahnuť 60 °C. Nápoj varíme na miernom ohni až do požadovanej hustoty, správnu hustotu vyskúšame malou lyžičkou. Potom pridáme kakaové maslo, ktoré dodá nápoju plnú chuť. Na záver dochutíme čokoládu nasekanou čili papričkou.

Horúca čokoláda so škoricou

250 ml vody, 60 g tmavej alebo bielej čokolády, 1 kl kakaového masla, štipka mletej škorice, 1 zvitok škorice
Najprv do vriacej vody vmiešame postupne kúsky tmavej alebo bielej čokolády, potom čokoládu varíme, až kým nápoj nezhustne, nakoniec vmiešame štipku mletej škorice. Čokoládu prelejeme do hrnčeka a ozdobíme celou škoricou, ktorú môžeme použiť namiesto lyžičky na miešanie, škorica zároveň nápoj nádherne rozvonia.

Horúca čokoláda so zázvorom

250 ml vody, 50 g tmavej čokolády, 1 kl kakaového masla, 1 kúsok čerstvého zázvoru, zázvorová šťava
Najskôr vmiešame do vriacej vody tmavú čokoládu, potom ju varíme, až kým nápoj nezhustne na požadovanú hustotu, nakoniec do nej pridáme najemno nastrúhaný koreň zázvoru alebo trochu zázvorovej šťavy. Pripravený horúci nápoj ozdobíme v šálke lyžičkou sladkej smotany a kúskami kandizovaného zázvoru.

Horúca čokoláda s korením

2 PL horkej čokolády, 1 šálka plnotučného mlieka, škorica, klinčeky, muškátový oriešok, cukor
Najskôr do kastrólika z nepriľnavým dnom nalejeme pol šálky mlieka, pridáme kvalitnú horkú čokoládu, kryštálový cukor podľa chuti, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok a všetko dáme na 5 minút do rúry. Keď bude čokoláda úplne rozpustená, prilejeme k nej zvyšné mlieko a potom znova dáme do rúry ešte na 7 minút.

Španielska horúca čokoláda

1 tabuľka horkej čokolády, 1 PL kryštálového cukru, 1 l plnotučného mlieka, 1 kl škrobu alebo vanilkového pudingu
Z litra mlieka odlejeme asi 50 ml a rozmiešame v ňom škrob a cukor. Zvyšné mlieko zohrejeme v hrnci, nalámeme doň čokoládu a miešame, až kým sa čokoláda nerozpustí. Potom prilejeme do zmesi za stáleho miešania pripravený rozpustený škrob. Všetko necháme krátko povariť, zložíme zo sporáka a nalejeme do hrnčekov.

Čokoládová torta s čokoládovou penou

Potrebujeme:
Cesto: 100 g masla, 2 PL kakaa, 175 g cukru, 125 g múky, 1/2 kl sódy, štipka soli, 1 vajce, 75 g kyslej smotany
Pena: 125 g horkej čokolády, 1 vajce, 200 g šľahačky
Poleva: 50 g masla, 2 PL kakaa, 30 ml mlieka, 100 g práškového cukru
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Maslo, kakao a 100 ml horúcej vody vymiešame v hrnci. V miske zmiešame cukor, múku, sódu a soľ. Pridáme vajce, kyslú smotanu a teplú kakaovú hmotu. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre 25 – 30 minút. Tortu vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Nakrájame čokoládu a roztopíme ju v miske v horúcom vodnom kúpeli. Vajce vyšľaháme so šľahačkou. Obidve hmoty necháme vychladnúť a vyšľaháme z nich hladký krém. Tortu vodorovne rozrežeme a spodný korpus natrieme penou, prikryjeme vrchným korpusom a dáme do chladničky na 5 hodín.
3. Na polevu roztopíme maslo, pridáme kakao, mlieko a cukor. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a polevu rozotrieme na vychladnutú tortu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #nápoj #recept #horúca čokoláda #čokoládový dezert

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...