Zvyčajne sa pečeň zahusťuje strúhankou, netreba to s ňou však preháňať, aby si knedličky zachovali svoju typickú chuť. Správne pripravená výsledná hmota má byť pomerne tuhá a pevná, lebo pri tvarovaní knedličky pripravené na podložke si ešte trochu sadnú pod ťarchou gravitácie.
Koreniaca paštétová zmes
Knedličky si vyžadujú primerané množstvo soli a korenia, ktoré vyberáme podľa vlastnej chuti. Ak máme doma nejakú dobrú koreniacu paštétovú zmes, pokojne ju môžeme využiť. No a pri zavarení do polievky si na jednej guľôčke vyskúšame optimálnu dĺžku varu, pod podmienkou, že všetky ďalšie knedličky budeme tvoriť v rovnakej veľkosti.
Taliansko-americká hviezda
Začiatky pochúťky talianskych prisťahovalcov v Amerike, ktoré sú dnes známe pod názvom „meatballs“ zďaleka neboli slávne. Mäsové gule v paradajkovej omáčke na špagetách vznikli v New Yorku najmä preto, aby sa zakryla veľkosť samotných gulí. Prisťahovalci mali hlboko do vrecka a malé kúsky mäsa (bohato doplňované strúhankou a bylinkami) zaliali riedkou paradajkovou omáčkou.
Pruský a švédsky variant
„Königsberger Klopse“ sú klenotom východného Pruska – knedličky alebo tiež klopsy sa podávajú s varenými zemiakmi v hustej omáčke. Na dochutenie sa používajú sardely a citrón, omáčka má vínový základ. A tradičnou švédskou pochúťkou sú „köttbullar“ – mäsové gule v hustej omáčke so zemiakmi. Gule tvorí tradičná zmes bravčového a hovädzieho mäsa.
Vareškov tip: Pečeňové knedličky
Najprv rozmixujeme pečeň, pridáme do nej soľ, mleté čierne korenie, majorán, vajce, pretlačený cesnak a zahustíme trochou strúhanky. Vlhkými rukami tvarujeme knedličky a dáme ich do polievky zavariť. Zeleninu očistíme, nastrúhame nahrubo a pridáme ku knedličkám, varíme asi 10 minút. Do hotovej polievky vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.
Klasická pochúťka: Mäsové knedličky v paradajkovej omáčke
Potrebuejeme:
Knedličky: 600 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 2 PL nasekaného koriandra, 1 vajce, hrsť strúhanky, soľ, mleté čierne korenie
Omáčka: 1 cibuľa nasekaná najemno, 500 g paradajkového pyré, 1 PL olivového oleja
Postup:
1. Mäso premiešame s jemne nasekanou cibuľkou a cesnakom. Pridáme ďalšie suroviny a vytvoríme dobre tvarovateľnú zmes. Mokrými rukami tvoríme guľky. Na oleji speníme cibuľu a sprudka pražíme asi pol minúty.
2. Potom vložíme k cibuli guľky a opekáme ich, kým sa nezatiahnu. Keď guľky získajú zlatistú farbu, všetko zalejeme paradajkovým pyré, zmiernime plameň a dolejeme 150 ml vody.
3. Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni asi 20 minút, potom odkryjeme, dosolíme a necháme ešte 15 minút odparovať tekutinu. Potom vyberieme guľky a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.