Knedle a knedličky na sladko

Aj pri sladkých knedličkách sa osvedčil ich okrúhly tvar. Dobre sa plnia a rýchlo varia.

11.02.2018 17:00
Knedle s jablkami a mandľami Foto:
Knedle s jablkami a mandľami.
debata

Trik s tvarohom a so strúhankou

Ak pripravujeme knedle z tvarohového cesta, našou snahou je dosiahnuť „jemný“ výsledok. A knedle budú jemné vtedy, keď ku tvarohu nepridáme ani hrubú múku, ani krupicu, ani detskú krupicu. Jediné, čo ich udrží pohromade, je strúhanka. A aby to dobre fungovalo, musíme dať cesto odležať do chladničky. Tým strúhanka nasaje vlhkosť tvarohu, s cestom sa lepšie pracuje a nebude sa rozpadať.

Sladká prevarená plnka

Pri príprave sladkých kysnutých knedlí v priebehu kysnutia môžeme pripraviť prevarenú ovocnú náplň: Do kastróla dáme ovocie, maslo, mlieko alebo smotanu, cukor a škoricu, všetko uvedieme do varu a keď máme zmes rozvarenú a hustú, rozpustíme lyžičku škrobu v malom množstve vody, vlejeme do zmesi, prevaríme a tým ju zahustíme.

Vareškova poradňa

Ak uvaríme jeden veľký bochník zemiakovej knedle a krájame ho ešte horúci, vtedy naň treba naozaj ostrý nôž, inak ho na reze zničíme. Po vychladnutí už taký citlivý nie je. Vychladnuté knedle môžeme uložiť do mrazničky, nič sa im nestane. Len po rozmrazení už nebudú také nadýchané, stratia trochu svojej jemnosti. Ohrievame ich nakrájané na plátky na pare.

Knedle s jablkami a mandľami

Potrebujeme:
500 g jabĺk, 50 g strúhaných mandlí, 1 PL strúhanej citrónovej kôry, 2 žĺtky, 1 vajce, 100 g cukru, soľ, 50 g masla, 250 g hrubej múky, 2 PL strúhanky Cukrová strúhanka: 1 pohár strúhanky, 2 PL krupicového cukru,
Postup:
1. Najprv urobíme cesto. Do misy dáme cukor, 2 žĺtky, celé vajce, maslo a štipku soli. Trochu premiešame, pridáme múku, zamiešame, pridáme strúhané mandle, 2 lyžice strúhanky, lyžicu citrónovej kôry a všetko riadne premiešame. Nakoniec pridáme na malé kocky pokrájané jablká a dôkladne premiešame.
2. Z vytvoreného cesta formujeme v dlaniach okrúhle knedle s priemerom asi 3 cm. Do vriacej neosolenej vody vkladáme knedle po jednej a zamiešame, aby sa neprichytili ku dnu. Varíme asi 6 minút.
3. Z cukru urobíme karamel, pridáme pohár strúhanky, premiešame a urobíme posýpku. Knedle vyberieme, necháme odkvapkať a obalíme v pripravenej cukrovej strúhanke. Obalené knedle preložíme na tanier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #knedle. knedličky #sladké jedlá

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...