Skrátená abeceda prípravy zemiakových knedlí

Zemiakové knedle sú vynikajúcou prílohou, ktorá si zaslúži pozornosť slovenských kulinárov, hoci dominujú najmä v českej kuchyni.

10.02.2018 14:00
zemiakové knedle Foto:
V domácich podmienkach varíme knedle vo veľkom hrnci s vriacou vodou.
debata (1)

Ich príprava si vyžaduje určitú dávku skúseností, či už ide o výber zemiakov, alebo o použitý spôsob prípravy. Preto nezaškodí niekoľko dobrých rád, aby výsledkom kuchárskych snáh neboli knedle rozvarené, nedovarené, príliš tuhé, slizké alebo zrazené.

Knedle a zemiaky

Základom sú, samozrejme, zemiaky, ktoré treba uvariť v šupke a nechať poriadne vychladnúť, najlepšie je ich nechať odstáť cez noc a knedle pripravovať na druhý deň. Ideálny je varný typ A, teda zemiaky šalátové. Dajú sa skombinovať aj s iným varným typom, ale pre začiatok sa treba držať „áčok“, inak už treba len trochu citu pre cesto. A treba zdôrazniť, že zemiaky musia pri príprave byť suché. Všetka prebytočná tekutina naruší konzistenciu knedlí.

Knedle a múka

V receptoch môžeme nájsť rozmanité odporúčania týkajúce sa múky. Napríklad, že treba použiť múku hrubú, krupicu, detskú krupicu alebo ich zmes v najrôznejšom pomere. Záleží na výbere kuchára a na jeho osobnej skúsenosti. Platí, že čím je väčší podiel zemiakov, tým budú knedle „nadýchanejšie“. Aj toto pravidlo má však svoje medze. Príliš malé množstvo krupice alebo múky spôsobí, že sa knedľa rozvarí. Za minimum sa považuje 400 g krupice na 1 kg zemiakov.

Knedle a vajcia

V zložení zemiakových knedlí z obchodných reťazcov by sme hocikedy vajíčko našli len v stopovom množstve, do domácich ho však treba rozhodne dať. Síce s mierou, ale patrí tam. Na kilo zemiakov treba počítať asi s jedným stredne veľkým vajíčkom, na menšie množstvo musíme vajíčko rozhabarkovať a odliať do cesta len pomernú časť. Použiť možno bez obáv vajce celé, nielen samotný žĺtok. Vajce jednoducho spája, preto je v ceste dôležité.

Knedle, škrob a soľ

Zemiakový škrob dokáže doladiť horšiu kvalitu zemiakov, najmä ak použijeme iný varný typ ako A. Môžeme ho pridať do cesta len tak, pre istotu – vtedy počítame s jednou lyžicou na 1 kg zemiakov. Knedle solíme primerane. Zemiaky vstrebú soli dosť a knedle by nemali byť mdlé, zároveň ich však, samozrejme, nechceme ani presoliť. Zvyčajne sa dávkuje asi jedna vrchovatá kávová lyžička soli na kilo zemiakov, čo nie je ani málo, ani veľa.

Knedle a cesto

Pri príprave cesta na zemiakové knedle sa postupuje podobne ako pri príprave iných druhov cesta. Netreba sa tým nijako špeciálne zapodievať, všetky suroviny jednoducho nahromadíme na pracovnú plochu a rukami ich premiesime dohromady. Len ak použijeme krupicu, prisypávame ju v dávkach. Netreba sa však dať pomýliť tým, že cesto sa tvári ako hotové aj s oveľa menším množstvom krupice, ako máme odvážené. Treba použiť odporúčané množstvo.

Knedle a varenie

V domácich podmienkach nám varenie najlepšie pôjde vo veľkom hrnci s vriacou vodou. Vodu treba dať variť ešte skôr, ako začneme spracovávať cesto. Potom už totiž máme sotva päť minút, kým knedle dokončíme, a vtedy už budeme potrebovať vriacu vodu, aby cesto nezredlo. Po vložení do vody knedle hneď klesnú na dno. Preto ich opatrne premiešame vareškou, aby sa ku dnu neprilepili. Guľaté knedle varíme asi 10 – 12 minút, väčšie bochníky 20 – 22 minút.

Tradičné zemiakové knedle

Potrebujeme:
1 kg zemiakov uvarených v šupke deň vopred, 400 g detskej krupice, 1 vajce, 1 PL zemiakového škrobu, 1,5 kl soli do cesta, 2 kl soli do vody na varenie knedlí
Postup:
1. Veľký hrniec naplníme do dvoch tretín vodou a začneme zahrievať do bodu varu. Medzitým nastrúhame zemiaky spolovice nahrubo, spolovice najemno. Pridáme k nim vajce, soľ a škrob, polovicu krupice a zmes spracujeme rýchlo rukami na cesto. Postupne prisypávame aj zvyšok krupice a všetko spojíme do jedného veľkého, nie príliš lepivého bochníka.
2. Bochník rozdelíme na štyri rovnako veľké časti a z každej utvoríme valček hrubý asi 5 centimetrov. Do osolenej vriacej vody vo veľkom hrnci opatrne vkladáme vytvorené knedle a za občasného premiešania varíme asi 20 minút.
3. Potom knedle vyberieme z vody, na okamih ich ponoríme do misy so studenou vodou a potom ich necháme odkvapkať. Ešte horúce ich na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #zemiakové knedle #prípoha

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...