Fígle na kvalitnú polievku

Ak chceme dosiahnuť, aby bola polievka dokonale číra, stačí, keď dáme na hrniec cedidlo, vložíme doň plátno a polievku precedíme.

04.02.2018 14:00
Hrášková polievka so škoricou Foto:
Hrášková polievka so škoricou.
debata

Sito alebo bielok

Číry vzhľad polievky dosiahneme tiež tak, že do polievky zamiešame rozšľahaný bielok, necháme ho desať minút povariť v horúcej polievke a nakoniec precedíme cez sito – môžeme pridať aj plátno, výsledok bude ešte lepší.

Likvidácia prebytočného tuku

Ak sa chceme zbaviť nadbytočného tuku v polievke, po uvarení ju necháme vychladnúť, dáme do chladničky, tuk sa zrazí a bude plávať po hladine, potom už ho stačí len lyžicou odobrať. Menej známym trikom je použitie papierového obrúska preloženého na dvakrát, ktorý čo najrýchlejšie pretiahneme po hladine polievky tak, aby sa nerozpadol, a tuk doň vsiakne.

Suroviny vhodné na zahustenie

Podľa druhu polievky ju treba často zahustiť a múka nie je vždy najvhodnejšou surovinou, i keď zápražka z nej je pre niektoré polievky nevyhnutná. Existuje však niekoľko možných variantov, ktoré možno na zahustenie aplikovať podobne ako zápražku – napríklad škrobovú múčku, žĺtok, sladkú smotanu, kyslú smotanu, instantnú zemiakovú kašu či pyré zo zeleniny.

Vareškov tip: Cícerová polievka s koreňovou zeleninou

Najskôr uvaríme cícer. Medzitým pripravíme silný zeleninový vývar. Do studenej vody dáme mrkvu, zeler a petržlen, a keď bude zelenina mäkká, nakrájame ju na kúsky a vrátime do vývaru spolu s uvareným cícerom. Polievku dochutíme bazalkou, môžeme pridať trochu sójovej omáčky a nakoniec polievku polejeme olivovým olejom.

Jednoduchý recept: Hrášková polievka so škoricou

Potrebujeme:
30 g masla, 70 g hladkej múky, 1 l zeleninového vývaru, 150 ml mlieka, 200 ml smotany na šľahanie, 300 g hrášku, soľ, mleté čierne korenie, škorica, 4 vetvičky mäty
Postup:
1. V hrnci rozpustíme maslo, prisypeme múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme ju vývarom, osolíme a metlou rozšľaháme. Za občasného miešania varíme.
2. Potom prilejeme mlieko, a keď začne polievka vrieť, prisypeme hrášok. Povaríme, kým nie je hrášok mäkký a odstavíme z ohňa.
3. Priamo v hrnci potom polievku rozmixujeme a ešte ju precedíme cez jemné sitko. Do polievky prilejeme smotanu a dochutíme ju soľou. Každú porciu potom ozdobíme škoricou a lístkami mäty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #polievka #vývar

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....