Mak v chutných receptoch aj v kozmetike

Mak velebia nielen jeho gurmánsky milovníci, nemôžu si ho vynachváliť ani ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným stresu.

02.02.2018 17:00
mak Foto:
Odporúča sa kupovať nemletý mak a namlieť si ho neskôr.
debata

Mak upokojuje

Jemná maková aróma má výrazný upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa o pokojný spánok.

Makový olej pre krásnu pleť

Makový olej nemusíme využívať len v kuchyni. Málokto vie, že je mimoriadne vhodný na ošetrenie suchej a popraskanej pleti, poradí si s ekzémom i so zápalom. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika poteší nechty a vlasy, ktorým dodá potrebnú výživu.

Mrkvové palacinky s bielym makom

Vyzerá to na prvý pohľad dosť nezvyčajne, ale kombinácia mrkvových palaciniek s makovou náplňou je vynikajúca. Stačí rozmixovať mrkvu, mlieko, vajce, štipku soli, vmiešať ražnú múku, lyžičku prášku do pečiva a sneh do cesta na palacinky. Z cesta upečieme palacinky a ešte teplé potrieme makovou plnku, ktorú sme urobili povarením mletého bieleho maku s mliekom, trochou agávového sirupu a hrozienok.

Bezlepkový variant s makom

Biely mak dosať väčšinou len v špecializovaných predajniach, kde sa zameriavajú na biovýrobky. Odporúča sa kupovať nemletý mak a namlieť si ho neskôr. Mletý mak môže zhorknúť a nadobudnúť zatuchnutú chuť. Ak ste si už zaobstarali mletý mak a nehodláte ho v blízkej dobe použiť, tak ho radšej vložte do mrazničky.

Maková lahôdka: Lokše s makom a so slivkovým lekvárom

Potrebujeme:
1 kg zemiakov, 400 g hladkej múky, 100 g masti (husacej, kačacej alebo bravčovej), 100 g slivkového lekváru, 100 g maku, 50 g práškového cukru, soľ
Postup:
1. V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo nastrúhame, osolíme a pridáme hladkú múku. Vypracujeme jemné cesto, z ktorého tvarujeme malé guľôčky s priemerom asi 5 cm.
2. Guľky potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenké placky, ktoré pečieme na platni alebo v rúre na plechu nasucho z oboch strán.
3. Masť rozpustíme v malom množstve vody a upečené lokše do nej namáčame. Každú lokšu potrieme slivkovým lekvárom, posypeme makom a zvinieme do rolky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kozmetika #mak #aromaterapia #makový olej

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...