Makové špeciality do jedálneho lístka

Zo semien maku sa dá získať kvalitný makový olej. A stopercentný panenský olej sa lisuje z modrého maku. Z maku si môžeme vyrobiť marmeládu, med, horčicu, omáčku, ale aj čokoládu. Z okvetných lístkov si môžeme pripraviť čaj, ktorý účinkuje proti prechladnutiu.

31.01.2018 13:00
makový koláč s čerešňami a mandľami Foto:
Makový koláč s čerešňami a mandľami.
debata

Chutné makové mlieko

Alternatívou kravského mlieka je makové mlieko . Dokonca mak má 10-krát vyšší obsah vápnika ako kravské mlieko, a navyše má vysoké množstvo horčíka, draslíka a ďalších minerálov a vitamínov. Mak stačí nechať minimálne hodinu namočený v čistej filtrovanej vode a potom dôkladne rozmixovať aj s vodou, v ktorej bol namočený. Ak chceme jemné mlieko, precedíme ho cez sitko alebo látku.

Maková ovsená kaša s jahodami

Výbornou pochúťkou je maková ovsená kaša, na ktorej prípravu stačia ovsené vločky, mak, voda a cukor, ktoré spolu varíme asi 5 minút, kým nám zmes nezhustne na kašu. Kašu dáme do misky, prelejeme zohriatymi jahodami, posypeme orieškami a máme delikatesu.

Vareškov tip: Maková pšeničná kaša

Pol kila pšenice namočíme na 24 hodín do 1,5 l studenej vody. V tej istej vode, len nepatrne osolenej, ju varíme domäkka. Primiešame 100 gramov medu, 50 gramov mletého maku a 50 gramov nastrúhaných orechov. Kašu rozdelíme na porcie, ktoré omastíme rozpusteným maslom.

Makový koláč s čerešňami a mandľami

Potrebujeme:
150 g masla, 4 žĺtky, 170 g práškového cukru, 170 g maku, 70 g mandlí, nové korenie, kôra a šťava z 1 citróna, škorica, sneh zo 4 bielkov, 20 g masla, 20 g múky na posypanie plechu, 300 g čerešní
Postup:
1. Do vymiešaného masla pridáme cukor, žĺtky, citrónovú šťavu, kôru a miešame, kým zmes nezhustne.
2. Potom pridáme najemno zomletý mak, posekané nelúpané mandle, trochu potlčenej škorice, zrnko potlčeného nového korenia a nakoniec tuhý sneh z bielkov.
3. Cesto dáme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou, posypeme čerešňami a koláč pomaly pečieme doružova. Upečený koláč posypeme vanilkovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kozmetika #mak #panenský olej

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...