Chutné makové mlieko
Alternatívou kravského mlieka je makové mlieko . Dokonca mak má 10-krát vyšší obsah vápnika ako kravské mlieko, a navyše má vysoké množstvo horčíka, draslíka a ďalších minerálov a vitamínov. Mak stačí nechať minimálne hodinu namočený v čistej filtrovanej vode a potom dôkladne rozmixovať aj s vodou, v ktorej bol namočený. Ak chceme jemné mlieko, precedíme ho cez sitko alebo látku.
Maková ovsená kaša s jahodami
Výbornou pochúťkou je maková ovsená kaša, na ktorej prípravu stačia ovsené vločky, mak, voda a cukor, ktoré spolu varíme asi 5 minút, kým nám zmes nezhustne na kašu. Kašu dáme do misky, prelejeme zohriatymi jahodami, posypeme orieškami a máme delikatesu.
Vareškov tip: Maková pšeničná kaša
Pol kila pšenice namočíme na 24 hodín do 1,5 l studenej vody. V tej istej vode, len nepatrne osolenej, ju varíme domäkka. Primiešame 100 gramov medu, 50 gramov mletého maku a 50 gramov nastrúhaných orechov. Kašu rozdelíme na porcie, ktoré omastíme rozpusteným maslom.
Makový koláč s čerešňami a mandľami
Potrebujeme:
150 g masla, 4 žĺtky, 170 g práškového cukru, 170 g maku, 70 g mandlí, nové korenie, kôra a šťava z 1 citróna, škorica, sneh zo 4 bielkov, 20 g masla, 20 g múky na posypanie plechu, 300 g čerešní
Postup:
1. Do vymiešaného masla pridáme cukor, žĺtky, citrónovú šťavu, kôru a miešame, kým zmes nezhustne.
2. Potom pridáme najemno zomletý mak, posekané nelúpané mandle, trochu potlčenej škorice, zrnko potlčeného nového korenia a nakoniec tuhý sneh z bielkov.
3. Cesto dáme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou, posypeme čerešňami a koláč pomaly pečieme doružova. Upečený koláč posypeme vanilkovým cukrom.