Variácie na sladkú tému: Makové múčniky

Mak aj vďaka svojím nesporným pozitívnym zdravotným účinkom, a najmä vďaka chuťovým vlastnostiam je tradičnou súčasťou našej sladkej kuchyne.

28.01.2018 14:00
mak Foto:
Makové recepty sú zdrojom dobrých tukov a vápnika.
debata

Mletý a sparený alebo krátko podusený mak je klasickou náplňou sladkých múčnikov. Môžu to byť buchty alebo koláče z kysnutého cesta, záviny, rôzne skladané múčniky z dvojitého cesta či s ďalšou prídavnou plnkou.

Makové buchty

Makovou plnkou plníme buchty z kysnutého cesta. Ich príprava spočíva v zamiesení obvyklého kysnutého cesta, ktoré po vykysnutí rozdelíme na menšie kúsky, tie roztiahneme na placku, pridáme lyžicu náplne a zabalíme. Na makovú plnku môžeme ešte položiť osminku jablka alebo rozdelenú slivku. Buchty necháme naukladané na plechu dokysnúť, pomastíme ich maslom a upečieme.

Makové rezy

Pri makových rezoch môžeme využiť rôzne kombinácie cesta a náplní. Napríklad tak, že spodná vrstva je z krehkého cesta a vrchná z piškótového. Alebo vyvaľkáme tri pláty a pripravíme ďalšiu plnku, tvarohovú alebo jablkovú, ktorú navŕšime na druhý plát. Chutné sú aj rezy z jedného plátu kysnutého alebo krehkého cesta zakrytého makovou plnkou, na ktorú poukladáme rozpolené slivky a posypeme ich posýpkou.

Makové koláče

Makovú plnku používame do malých viazaných koláčikov alebo na veľké ploché koláče. Pri veľkých plochých koláčoch, keď plnku dávame navrch, zdobíme koláče ešte napríklad mandľami, ornamentmi z tvarohu alebo využívame možnosti striedania plniek na jednom koláči v rôznych výsekoch alebo kruhoch. Podobne ako veľké koláče môžeme piecť a zdobiť koláče pečené v okrúhlej forme.

Maková bábovka

Maková bábovka je múčnik, na ktorý by bolo škoda zabudnúť. Nie je to múčnik na slávnostnú príležitosť, skôr na dennú spotrebu. Dlho vydrží a zasýti. Maková bábovka sa pripravuje z kysnutého cesta tak, že po vykysnutí cesto rozvaľkáme na plát, potrieme plnkou, zvinieme do závinu a ten vložíme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Necháme dokysnúť a upečieme.

Makové záviny

Makové záviny pripravujeme z najrôznejších druhov cesta. Najrýchlejšie a najmenej „mastné“ je jogurtové cesto, dobrou rýchlou alternatívou je kupované lístkové cesto. Vypracované cesto rozvaľkáme na plát, potrieme plnkou a buď zvinieme do závinu, alebo preložíme polovice cesta cez seba, alebo okraje ozdobne nakrájame a prúžky prekladáme. Makovú plnku môžeme doplniť hrozienkami či kúskami jabĺk.

Makové pečivo

Makovou plnkou plníme aj sladké pečivo vypracované z kysnutého, krehkého alebo lístkového cesta. Tvarujeme z neho rožteky, hrebene alebo šatôčky. Podávame ich k čaju alebo ku káve. Klasikou u našich západných susedov je takzvaný makovec – múčnik, kde prevažnú časť suroviny tvorí mletý mak doplnený vajcami, múkou a rôznymi príchuťami alebo ovocím.

Kysnutá maková klasika

Potrebujeme:
50 g droždia, 150 – 200 ml vlažného mlieka, 500 g hladkej múky, 3 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 80 g majonézy, 125 g masla Maková náplň: 250 g maku, 450 ml mlieka, 50 g nastrúhaného perníka, 80 – 100 g krupicového cukru, 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry, 2 PL hrozienok
Postup:
1. Droždie vymiešame s lyžicou cukru, rozriedime trochou vlažného mlieka a premiešame s lyžicou múky. Cestíčko v miske prikryjeme čistou utierkou a necháme v teple vykysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, vykysnutý kvások, žĺtky, majonézu, vanilkový cukor a zarobíme pevné vláčne cesto. Podľa potreby pridáme trochu mlieka alebo múky.
2. Keď sa cesto prestane lepiť, poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť v teplej miestnosti, kým nezdvojnásobí svoj objem. Na makovú náplň najprv zomelieme mak, vložíme ho do hrnca s ostatnými prísadami, zalejeme mliekom, uvedieme do varu a varíme na miernom ohni, kým mak nenapučí a zmes nezhustne. Počas varenia miešame. Nakoniec vmiešame prepláchnuté odkvapkané hrozienka a necháme vychladnúť.
3. Z cesta urobíme valček s priemerom 3 – 4 cm a rozkrájame ho na rovnako veľké diely. Každý kúsok roztiahneme, doprostred cesta dáme 1 – 2 lyžice náplne, okraje prehneme cez náplň a stlačíme k sebe. V pekáči rozpustíme asi polovicu masla a necháme vychladnúť, aby pekáč ani maslo neboli horúce. Buchty „vykúpeme" v rozpustenom masle a uložíme spojom dolu vedľa seba do pekáča. Zvyšným maslom potrieme vrchnú stranu buchiet, necháme nakysnúť a pečieme pri 180 °C dozlatista. Necháme chvíľu vychladnúť, vyklopíme a pri podávaní poprášime práškovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #múčnik #recept #mak

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....