Ako pripraviť menej tradičné omáčky k mäsu

Pri varení omáčok platí viacero pravidiel. Ak ich dodržíte, chutný výsledok je zaručený.

27.01.2018 14:00
omáčka, pesto Foto:
Omáčka či pesto zvýrazní chuť mäsa.
debata

Tajomstvá skvelých omáčok

Ak chceme mať omáčku tmavšej farby, vmiešame do osmaženej cibuľky lyžičku mletej sladkej papriky. Keď do omáčky pridáme smotanu, musíme počítať s tým, že omáčka bude svetlejšia. Pre jemnejšiu chuť vmiešame do hotovej omáčky lyžičku masla.

Bylinky v omáčke len prehrejeme

Smotanové omáčky pripravíme rýchlo zo smotany a z hladkej múky, ktorú rozmiešame nad parou alebo na miernom ohni. Na ochutenie použijeme nasekaný kôpor, strúhaný chren, dusené huby… S týmito prísadami už omáčku nevaríme, ale ju len prehrejeme, prípadne necháme prísady len krátko prejsť varom. Smotanové omáčky a polievky sa nezrazia, ak pridáme do smotany štipku cukru.

Vareškov tip: Krupicovo-zemiakové knedličky

Jeden kilogram zemiakov uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred. Potom z olúpaných a roztlačených zemiakov, zo 150 g detskej krupice, 150 gramov škrobovej múčky, šiestich rožkov, vajca a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme dve hodiny odležať, aby žemľa nasiakla od zemiakov. Potom z hmoty tvoríme valčeky a uvaríme ich v osolenej vriacej vode.

Jablková omáčka so sušenými brusnicami

Potrebujeme:
8 jabĺk, 1/2 šálky jablkovej šťavy, mletá škorica, 1 PL kryštálového cukru, 3 celé klinčeky, 1/2 šálky sušených brusníc
Postup:
1. Vo veľkej ťažkej panvici dáme variť na plátky nakrájané a ošúpané jablká bez jadier spolu s jablkovým džúsom. Varíme pri stredne vysokej teplote, odkryté, často jablká miešame, kým začnú uvoľňovať šťavy a zmes začne vrieť.
2. Pridáme klinčeky, zmiernime plameň a zakryjeme. Jablká rozdrvíme najemno, celková doba ich prípravy je asi 15 až 20 minút. Ak chceme úplne jemnú jablkovú kašu, varíme ju o niečo dlhšie a pridáme aj trochu viac tekutiny.
3. Panvicu odložíme z tepla, odstránime klinčeky a jablká ochutíme škoricou a cukrom. V prípade potreby primiešame sušené brusnice. Podávame teplé alebo vychladené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #príloha k jedlu #omáčka

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....