Tajomstvá skvelých omáčok
Ak chceme mať omáčku tmavšej farby, vmiešame do osmaženej cibuľky lyžičku mletej sladkej papriky. Keď do omáčky pridáme smotanu, musíme počítať s tým, že omáčka bude svetlejšia. Pre jemnejšiu chuť vmiešame do hotovej omáčky lyžičku masla.
Bylinky v omáčke len prehrejeme
Smotanové omáčky pripravíme rýchlo zo smotany a z hladkej múky, ktorú rozmiešame nad parou alebo na miernom ohni. Na ochutenie použijeme nasekaný kôpor, strúhaný chren, dusené huby… S týmito prísadami už omáčku nevaríme, ale ju len prehrejeme, prípadne necháme prísady len krátko prejsť varom. Smotanové omáčky a polievky sa nezrazia, ak pridáme do smotany štipku cukru.
Vareškov tip: Krupicovo-zemiakové knedličky
Jeden kilogram zemiakov uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred. Potom z olúpaných a roztlačených zemiakov, zo 150 g detskej krupice, 150 gramov škrobovej múčky, šiestich rožkov, vajca a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme dve hodiny odležať, aby žemľa nasiakla od zemiakov. Potom z hmoty tvoríme valčeky a uvaríme ich v osolenej vriacej vode.
Jablková omáčka so sušenými brusnicami
Potrebujeme:
8 jabĺk, 1/2 šálky jablkovej šťavy, mletá škorica, 1 PL kryštálového cukru, 3 celé klinčeky, 1/2 šálky sušených brusníc
Postup:
1. Vo veľkej ťažkej panvici dáme variť na plátky nakrájané a ošúpané jablká bez jadier spolu s jablkovým džúsom. Varíme pri stredne vysokej teplote, odkryté, často jablká miešame, kým začnú uvoľňovať šťavy a zmes začne vrieť.
2. Pridáme klinčeky, zmiernime plameň a zakryjeme. Jablká rozdrvíme najemno, celková doba ich prípravy je asi 15 až 20 minút. Ak chceme úplne jemnú jablkovú kašu, varíme ju o niečo dlhšie a pridáme aj trochu viac tekutiny.
3. Panvicu odložíme z tepla, odstránime klinčeky a jablká ochutíme škoricou a cukrom. V prípade potreby primiešame sušené brusnice. Podávame teplé alebo vychladené.