Milujete talianske pochúťky? Pozor! Sú bohaté na tuky

Talianska kuchyňa sa teší veľkej obľube. Pesto či mascarpone chutia výborne. Viete však, koľko obsahujú tuku?

29.01.2018 09:00
pesto, cestoviny Foto:
Pesto špageti sú lahadnou voľbou na rýchle jedlo. Ale...
debata (1)

Pesto

Cestoviny s pestom sú rýchlou a chutnou večerou. Ak si však špagety či linguine s lahodnou zelenou omáčkou doprajte viackrát za týždeň, nemôžete sa čudovať, že ručička na váhe ide hore. Pesto je extrémne bohaté na tuky – v 100 gramoch ich telu dodáte 57 g. Vinníci sú jasní – na výrobu pesta potrebujete nielen poriadnu dávku oleja, ale aj orechy.

Mascarpone

Tiramisu bez mascarpone? To by hádam človeku ani nechutilo. Z času na čas si dopriať tento skvelý taliansky dezert je fajn, ale dávajte si pozor na to, aké množstvo ho zjete. Mascarpone obsahuje viac tuku ako šľahačková smotana. V 100 gramoch ho nájdete 47,5 gramov, pre porovnanie, v šľahačkovej smotane je to 40 gramov. Alternatívou, i keď menej lahadnou, môže byť napríklad nízkotučný tvaroh.

Prosciutto crudo

Lahodná sušená šunka, tá najznámejšia má prívalstok parmská, sa už aj u nás teší značnej obľube. Ak ju konzumujete ako predkrm, musíte vedieť, žý v 100 gramoch šunky prijímate od 12 do 20 gramov tuku. V kombinácii s pečivom ide o naozaj kalorický predkrm, ktorý sa na vašej hmotnosti môže negatívne podpísať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tuk #pesto #mascarpone #parmská šunka

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...