Ako pripraviť menej tradičné prílohy k mäsu

Keď zvolíme ako prílohu k hlavnému chodu uvarené cestoviny, možno ich dochucovať korením, bylinkami, syrom či zeleninou tak, aby výsledná chuť ladila s jedlom, ku ktorému sa budú podávať.

26.01.2018 17:00
Linguine s omáčkou z pečenej zeleniny Foto:
Linguine s omáčkou z pečenej zeleniny.
debata

Dochutené cestovinové prílohy

Dochutenie je jednoduchá záležitosť, ktorá však môže oživiť inak fádnu chuť cestovín. Zvoliť môžeme cestoviny s cesnakom, paprikou, pažítkou či cestoviny s bylinkami – petržlenovou vňaťou, so žeruchou, s jarnou cibuľkou, tymianom alebo so zmesou obľúbených byliniek podľa vlastnej voľby.

Vyprážané cestoviny na tanieri

Jednou z možností úprav cestovín je ich vypraženie. Príde to vhod najmä vtedy, keď potrebujeme spracovať prebytočné cestoviny ako prílohu. Aby sa cestoviny trochu spojili, pridáme do nich vajce či strúhaný syr, dokoreníme či dochutíme bylinkami. Potom už len naberáme lyžicou primerané množstvo, vkladáme do horúceho oleja, rozotrieme na placky a osmažíme z oboch strán.

Poučky z prípravy zemiakových knedlí

Pri príprave zemiakových knedlí treba pamätať na to, že čím je vyšší podiel zemiakov, tým bude knedľa kyprejšia. Ale pozor, príliš malé množstvo krupice spôsobí, že sa knedľa rozvarí. Za úplné minimum sa odporúča 400 g krupice na kilogram ošúpaných, uvarených a vychladnutých zemiakov. Rozumný strop, ktorý ešte cesto vstrebe, je 600 g krupice.

Vajíčko treba do cesta pridať

V zložení zemiakových knedlí v obchodných reťazcoch často nájdeme len stopové množstvá použitého vajíčka, do domácich knedlí ho však treba pridať, hoci s mierou. Na kilo zemiakov treba počítať s jedným vajcom, na menšie množstvo treba vajce rozhabarkovať a odliať do cesta len pomernú časť. A použiť môžeme smelo vajce celé, nielen samotný žĺtok.

Chutná príloha: Linguine s omáčkou z pečenej zeleniny

Potrebujeme:
3 červené papriky, 6 čerstvých zrelých paradajok, 2 červené cibule, 5 strúčikov cesnaku, balzamikový ocot, olivový olej, 400 g cestovín linguine, soľ, mleté čierne korenie, parmezán, čerstvá bazalka
Postup:
1. Rúru predhrejeme asi na 180 °C, zároveň rozpálime v panvici olej, umyjeme papriky a rozkrojíme ich na polovice. Odstránime semená a rebrá. Paradajky umyjeme a nakrájame na polovice. Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame nadrobno, dáme opražiť na olej v panvici, pridáme zeleninu a opražíme spolu.
2. Opraženú zeleninu dáme do pekáča, polejeme octom a olejom a posypeme soľou a korením. Formu vložíme do rúry asi na 50 minút.
3. Tesne predtým, než je zelenina hotová, vložíme cestoviny do vriacej vody. Po uvarení položíme zeleninu do hrnca a rozmixujeme ju na pyré. Zmiešame s cestovinami, strúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou. Podávame k rôzne upravenému mäsu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #príloha k jedlu #dochucovanie #omáčka

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...