Hoci konzumácia králičieho mäsa nie je vo svete priveľmi vysoká, jej prínosy pri zdravom životnom štýle sú bezpochyby veľké. Doma chované králiky sú navyše kŕmené zelenou potravou bez akéhokoľvek pridania hormónov a liekov – takéto mäso je nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.
Diabolský variant skvelého králika
Skvelou kulinárskou rýchlou možnosťou je pekelne pálivé králičie mäso, keď stačí vykostené mäso pokrájať na rezance, okoreniť a osoliť, zmiešať s prelisovaným cesnakom a dať na hodinu do chladničky.
Nahrubo nakrájanú cibuľu potom už treba len speniť na oleji, pridať mäso, nakrájané šampiňóny, pór, dve – tri feferónky, zmes osmažiť, podliať vodou a dusiť domäkka.
Ľahká mäsitá dobrota: Králik na víne v zelenine
1 králik (približne 2 kg)
4 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 cibuľa
2–3 bobkové listy
250 ml suchého bieleho vína
500 ml číreho vývaru
zmes koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
400 g zemiakov
petržlenová vňať
- Najskôr umyjeme králika, osušíme a pokrájame na osem kusov. Zohrejeme olej v panvici a opečieme králičie kúsky zo všetkých strán. Ochutíme soľou a korením a vyberieme z panvice. Cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky.
- Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Všetko osmažíme v panvici, pridáme vavrín, potom biele víno a vývar. Varíme päť minút pri vysokej teplote. Pridáme opečené kúsky králika a varíme prikryté v rúre predhriatej na 200 °C asi hodinu.
- Zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Varíme vo vriacej osolenej vode asi 15 minút, potom scedíme. Pridáme ku králikovi a pečieme ešte ďalších päť minút. Opäť osolíme a okoreníme. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.