Karfiol nie je nič iné ako kapusta s vysokoškolským vzdelaním

Karfiol patrí do skupiny kapustovitých druhov zeleniny, dnes často „živorí“ v tieni brokolice. Výskum preukázal, že konzumácia karfiolu môže znížiť riziko rakoviny.

17.01.2018 17:00
karfiol Foto:
Konzumácia karfiolu môže znížiť riziko rakoviny.
debata

Už Mark Twain o ňom napísal: „Karfiol nie je nič iné ako kapusta s vysokoškolským vzdelaním." Nie každý však obľubuje karfiol ako Twain. To nie je chyba, možno ho nahradiť spomenutou brokolicou, ružičkovým kelom, kapustou či reďkovkami.

Brokolica? Aspoň raz do týždňa!

Brokolica pomáha zlepšiť trávenie, imunitu, pomáha pri chudnutí… Túto zdravú zeleninu by ste mali konzumovať aspoň raz do týždňa v rôznych chutných podobách. Dá sa použiť do zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekaná s inou zeleninou, ako príloha k mäsu alebo napríklad dusená s chutnými syrovými omáčkami.

Pečený karfiol so syrom.

Pečený karfiol so syrom

1 hlavička karfiolu (asi 750 g)
4 PL slnečnicového oleja
soľ
mleté čierne korenie
1/2 zväzku tymianu
50 g syra gouda
1 PL ľahkého balzamikového octu

  1. Najskôr očistíme karfiol, odstránime listy zo stopky, umyjeme ho a otrasieme vodu. Potom ho rozoberieme na malé ružičky podľa vlastnej potreby.
  2. Ružičky karfiolu pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Potom ich rozložíme na plech na pečenie a pečieme približne 30 minút v rúre predhriatej na 200 °C.
  3. Medzitým umyjeme tymian, otrasieme z neho vodu, oddelíme lístky od stoniek a nakrájame. Syr nastrúhame nahrubo. Približne 20 minút pred koncom pečenia karfiol posypeme tymianom a syrom, pokvapkáme balzamikovým octom a dopečieme.

„Sladký“ kapustový šalát s mrkvou

Čerstvá zelenina zo záhrady síce v tomto období k dispozícii nie je, ale moderné skladovacie možnosti robia zázraky, takže aj v zime si môžeme pripraviť zdravý zeleninový šalát. Jedným z veľmi chutných zimných druhov zeleniny je čerstvá kapusta a mrkva. Do kapustového šalátu s mrkvou sa väčšinou používa zálievka z vody, octu a cukru. Ale netreba zbytočne veľa sladiť niečo, čo má svoj prirodzený cukor.

Kapustový šalát s mrkvou. Foto: SHUTTERSTOCK
kapusta, mrkva, šalát Kapustový šalát s mrkvou.

Baby špenát: malé listy, menej horkosti

Špenát má ako každá zelenina svojich priaznivcov aj odporcov. Drobné listy baby špenátu sú však ozajstnou lahôdkou obľúbenou medzi všetkými. Tajomstvo je vo veľkosti listov: čím sú listy väčšie, tým je špenát horkejší. Má nízky obsah dusičnanov a je mäkký, takže sa skvele hodí do čerstvých zeleninových šalátov.

Vareškova inšpirácia: Feniklový šalát s tuniakom

Feniklový šalát s tuniakom.

2 paradajky
2 feniklové hľuzy
šťava z jedného citróna
1 malá uhorka
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok koriandra
soľ
mleté čierne korenie
2 PL olivového oleja
185 g tuniaka vo svojej šťave

  1. Najskôr umyjeme paradajky, odstránime z nich semená a nakrájame na kúsky. Umyjeme fenikel, očistíme a nakrájame na jemné prúžky. Paradajky aj fenikel dáme do misy a pokropíme citrónovou šťavou.
  2. Uhorku ošúpeme, odstránime konce a nakrájame na kocky. Olúpeme a nakrájame cesnak. Koriander umyjeme, osušíme a nakrájame na prúžky. Všetko vložíme do misy.
  3. Šalát ochutíme soľou a korením a pridáme olej. Všetko premiešame. Šťavu z tuniaka vylejeme, tuniaka rozdelíme na menšie kúsky a rozložíme na šalát krátko pred podávaním.

Na záver: Z abecedy ľahkých nátierok

Kombinácia s kváskovým chlebom

Vynikajúcou zdravou možnosťou stravovania sú ľahké nátierky. No a v poslednom čase je čoraz obľúbenejšia ich kombinácia s domácim kváskovým chlebom. Pritom aj domáca nátierka vydrží v chladničke asi tri dni vrátane dňa výroby. Keď na druhý deň po príprave a po vybratí z chladničky nechceme jesť nátierku studenú, vložíme ju na chvíľu do vodného kúpeľa nahriať.

Umeocot je k organizmu ohľaduplný

Na ochutenie nátierok možno použiť takzvaný umeocot. Umeocot je forma octu ohľaduplná k ľudskému organizmu, osobitne k obličkám, a pôsobí zásadotvorne. Umeocot je vyrobený zo slaných kvasených sliviek umeboshi (špeciálne slivky pochádzajúce z Ázie, s vysoko liečivým účinkom). Má svetlofialovú farbu a kyslo-slanú chuť.

Tuniaková nátierka s jogurtom

Najprv uvaríme dve vajíčka natvrdo. Do misky nastrúhame vychladnuté olúpané vajíčka a pridáme tuniaka z konzervy, dva prelisované strúčiky cesnaku, tri lyžice bieleho jogurtu, lyžicu kukurice, osolíme a okoreníme. Vidličkou vymiešame suroviny tak, aby bola konzistencia nátierky hladká. Podávame s cereálnym pečivom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karfiol #brokolica #ľahké jedlo

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...