Losos je dobrým priateľom štíhleho tela

Po sviatočnom, nesviatočnom, nazvime to úprimne - obžerstve dobre padne v novom roku upokojiť zaťažené útroby a zvoliť jedlá zdravé, medzi ktoré patrí nesporne aj losos.

15.01.2018 14:30
debata

A hoci je to ryba dosť „tučná“, môže sa jesť aj pri diéte kvôli veľkému obsahu cenných látok. Veď aj tuk v rybe je takpovediac zdravý, dominujú omega 3 mastné kyseliny. Ryba všeobecne by sa mala stať súčasťou jedálneho lístka nielen všetkých, ktorí chcú chudnúť, ale aj tých, ktorí chcú jesť zdravo. Jesť zdravo a v mnohých podobách.

Ryba by sa mala stať súčasťou jedálneho lístka... Foto: SHUTTERSTOCK
losos, špargľa Ryba by sa mala stať súčasťou jedálneho lístka všetkých.

Losos v horčici

Citrónovú šťavu, med a horčicu zmiešame na omáčku. Do zapekacej nádoby dáme rozohriate maslo. Položíme filetu lososa a pokvapkáme z oboch strán omáčkou, môžeme posypať rozmarínom a mierne podliať vodou. Pečieme prikryté pokrievkou v rúre pri 180 °C asi 20 minút a potom necháme chvíľku zapekať odkryté. Podávame so zemiakmi alebo napríklad so zemiakovo-pšenovou kašou a so zeleninovým šalátom.

Losos s rozmarínom

Spodnú aj vrchnú časť lososových filiet potrieme olivovým olejom a okoreníme soľou, korením a rozmarínom. Jednotlivé kúsky ryby umiestnime na pripravený alobal. Na každú porciu položíme 2 plátky citróna, prelejeme lyžicou citrónovej šťavy a dvoma lyžicami vína. Pridáme lyžičku kapár a všetko zabalíme do alobalu. Do predhriatej rúry dáme plech s mriežkou na gril, na ktorú položíme balíčky a grilujeme približne desať minút.

Losos so zázvorom

Lososa umyjeme a osušíme. Osolíme ho z oboch strán, pokvapkáme citrónovou šťavou a potrieme marinádou. Marinádu pripravíme z nastrúhaného zázvoru, oleja, zo sójovej omáčky a z prelisovaného cesnaku. Lososa necháme odpočinúť v chladničke minimálne hodinu. Ryby potom buď grilujeme, alebo pečieme pri 180 °C približne 15 minút. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou a so zeleninovým šalátom.

Losos s karí pastou

Rúru predhrejeme na 180 °C. V miske medzitým zmiešame karí pastu, strúhanku a vňať koriandra. Lososové filety poukladáme na alobal a potrieme ich zmesou karí pasty a strúhanky. Každý kúsok lososa prikryjeme alobalom a dáme do pekáča. Lososa pečieme prikrytého alobalom 10 minút, potom odstránime vrchný alobal a pečieme ďalších 10 minút. Upečeného lososa podávame pokvapkaného citrónovou šťavou so šalátovými listami.

Losos po bretónsky

Na panvici rozohrejeme časť masla, pridáme lososa nakrájaného na malé kúsky a šampiňóny nakrájané na plátky. Všetko spoločne podusíme. Zmes osolíme a dopečieme v rúre. Zvyšné maslo rozohrejeme, vmiešame doň nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu a túto zmes potom použijeme na poliatie lososa krátko pred podávaním. Ako prílohu k lososovi po bretónsky podávame zemiakové hranolčeky a jemný zeleninový šalát.

Losos po viedensky

Porcie lososa očistíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom plátky lososa necháme odležať. Medzitým na oleji podusíme pokrájanú cibuľu, ktorú potom rozložíme na dno ohňovzdornej misy a posypeme najemno pokrájaným cesnakom. Na cesnak uložíme porcie lososa, posypeme ich mletou paprikou a rozkrájame na ne feferónku. Potom lososa podlejeme bielym vínom a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Podávame s varenými zemiakmi.

Dusený losos v omáčke z paradajok

Dusený losos v omáčke z paradajok. Foto: SHUTTERSTOCK
losos, paradajka, omáčka Dusený losos v omáčke z paradajok.

1 PL olivového oleja
1 cibuľa
1 červená paprika
1 strúčik cesnaku
1 plechovka krájaných paradajok
400 g lososa bez kože
hrubá morská soľ
mleté čierne korenie
trocha trstinového cukru
1 citrón, pažítka

  1. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekanú cibuľku a osmažíme dozlatista. Do panvice nasypeme potom na tenké pásiky nakrájanú červenú papriku a pretlačený cesnak. Ešte chvíľu pražíme, kým paprika trochu nezmäkne.
  2. Všetko zalejeme paradajkami a omáčku varíme na miernom ohni. Medzitým lososa osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  3. Paradajkovú zmes trošku osolíme, okoreníme a pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Podľa chuti osladíme trstinovým cukrom. Do dochutenej omáčky pridáme lososa, všetko zakryjeme pokrievkou a necháme 8 – 10 minút podusiť. Rybu neobraciame. Podávame ozdobené nakrájanou pažítkou.

Vareškova poradňa

Jedným z najlepších priateľov lososieho mäsa sú zelené bylinky. Chuťovo výnimočné je obaliť filety lososa v sypkom zelenom čaji, potom ho osmažiť na rozohriatom masle. Lososa potom podávame so zemiakmi posypanými najlepšie čerstvými zelenými bylinkami, ako sú petržlenová vňať a pažítka. Ak patríte medzi vášnivých gurmánov, mohli by ste v tejto kombinácii objaviť nádherne voňajúcu lahôdku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zázvor #ryba #losos #rozmarín #prejedanie #diéty

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....