Pochúťky na rýchle pohostenie: Avokádo je dobrá voľba

Vychyteným gastronomickým ovocím posledných rokov je avokádo. Táto vďačná exotická surovina nachádza svoje uplatnenie aj v slovenskej kuchyni, najmä keď sme v časovej tiesni a mienime pripraviť hosťom ozaj rýchlu, ozaj chutnú, ozaj zdravú a ozaj pestrú pochúťku.

06.01.2018 12:30
koktail, avokádo Foto:
Avokádo využijeme v kuchyni v nespočetných receptoch.
debata

Avokádo využijeme v kuchyni v nespočetných receptoch, treba si len pri nákupe vybrať čerstvé, dokonale zrelé plody, aby sme si na nich naozaj pochutnali.

Avokádová nátierka s tvarohom

Najskôr avokádo ošúpeme, rozpolíme, vyberieme kôstku a dužinu avokáda pomocou lyžice vydlabeme do misky, v ktorej budeme nátierku pripravovať. Potom pridáme jemný tvaroh, jeden prelisovaný strúčik cesnaku a malú červenú cibuľku nakrájanú najemno. Zľahka všetko osolíme, okoreníme a mierne pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko dôkladne premiešame a skvelá nátierka je na svete.

Avokádová hrianka s rajčinami

Najskôr opečieme plátky ražného chleba, na panvicu nalejeme olivový olej, pridáme cherry paradajky, osolíme ich a opražíme. Avokádo rozrežeme, vyberieme kôstku, olúpeme a pokrájame na kocky, ktoré spolu so soľou a korením roztlačíme v miske vidličkou na kašu. Na hrianky postupne vrstvíme najprv avokádovú zmes, paradajky, pokvapkáme balzamikom a napokon posypeme petržlenovou vňaťou.

Avokádová nátierka s cviklou

Cviklu najskôr uvaríme domäkka v osolenej vode. Medzitým z rozpoleného a kôstky zbaveného avokáda vydlabeme dužinu, vložíme ju do misky a pridáme olúpanú a najemno nastrúhanú červenú repu. K cvikle potom primiešame aj najemno nastrúhaný chren. Množstvo záleží na chuti. Z téglika prilejeme kyslú smotanu, pokvapkáme troškou citrónovej šťavy a osolíme. Všetko poriadne premiešame.

Avokádový šalát s vajíčkom

Najskôr uvaríme dve vajcia natvrdo. Avokádo ošúpeme, rozrežeme a vyberieme kôstku. Dužinu nakrájame na kocky a vložíme do misy. Pridáme paradajky nakrájané na polmesiačiky, nakrájaný pór a cibuľu. Rukolu umyjeme, necháme odkvapkať a pridáme do misy, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme a naložíme na taniere. Uvarené vajcia olúpeme, nakrájame na kolieska a poukladáme na vrch šalátu.

Avokádová nátierka guacamole

Oplatí sa vyskúšať aj recept na mexickú nátierku guacamole. Roztlačíme dve avokáda, potom pridáme dve na kocky nakrájané paradajky. Osolíme, okoreníme a ochutíme cesnakom. Môžeme pridať pálivú papriku či koriander. Avokádo na nátierku guacamole má byť riadne zrelé. Ak ju nebudeme podávať hneď po príprave, kvapneme do nej trochu citróna, aby nezhnedla.

Avokádový dezert

Sladkou bodkou môže byť avokádový dezert – napríklad kakaové mousse ochutené avokádom. Ide v podstate o čokoládovú penu, do ktorej pridáme avokádo. Do dvoch roztlačených avokád vmiešame 25 gramov kakaa, môžeme pridať lyžicu medu alebo javorového sirupu, a ak by dezert bol príliš tuhý, zriedime ho kokosovým mliekom. A necháme ho chladiť dve hodiny v chladničke.

Avokádo. Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo Avokádo.

Avokádová hrianka so smaženým vajcom

1 avokádo
1 PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
soľ
4 vajcia
4 plátky hrianok
mleté čierne korenie podľa chuti

  1. Avokádo rozrežeme, vyberieme kôstku a dužinu roztlačíme s citrónovou alebo limetkovou šťavou a so soľou.
  2. Z vajec upečieme volské oká v panvici na strednom plameni. Roztlačenú avokádovú zmes rozotrieme na hrianky, navrch dáme upečené vajcia, osolíme a okoreníme podľa chuti.
  3. Tip: Do avokádovej zmesi môžeme pridať aj nasekanú bazalku alebo koriander, prípadne aj čili omáčku a na dochutenie tiež parmezán.

Vareškova poradňa

Na šupke avokáda nesmú byť tmavé škvrny, pri načierno sfarbených avokádach si treba všímať nevhodné drobné poškodené miesta na šupke. Stopka avokáda nesmie byť vyschnutá a nesmie vypadávať od plodu. Ak pri obzeraní avokáda v obchode vypadne zvyšok drevnatej stopky, odkryje sa aj vnútro avokáda. Ak bude mať podozrivo sivú farbu, netreba ho kupovať.

Jednoduché krehké cesto

Výbornou možnosťou pohostenia sú slané sušienky, ktoré sa dajú rýchlo upiecť napríklad z krehkého cesta, na ktoré stačí pol kilogramu hladkej alebo polohrubej múky, 250 g rastlinného tuku na pečenie, jeden kypriaci prášok do pečiva, lyžička soli, dve vajíčka a asi tri lyžice mlieka. V múke rozmiešame soľ a kypriaci prášok. Pridáme jedno celé vajce a jeden žĺtok, rozkrájaný tuk a rukami spracujeme cesto.

Variabilná konečná úprava

Konečnou fázou prípravy slaných sušienok je ich povrchová úprava. Tvary vykrojené formičkou môžeme potrieť zvyšným bielkom, vtedy budú sušienky po upečení lesklé. Alebo potrieme bielkom celú ešte nerozrezanú placku cesta, posypeme makom alebo sezamom a až potom nakrájame. Neochutené sušienky potreté bielkom môžeme posypať korením, paprikou, rascou či čiernym korením.

Každá bruschetta sa začína krajcom chleba

Bruschetta je dôkazom toho, že tie najväčšie pôžitky často bývajú veľmi jednoduché. Niekedy stačí len opečená hrianka potretá cesnakom. Pri pestrejších možnostiach ide len o to, aby sme zvolili skvelé suroviny a vkusne ich skombinovali. Klasická bruschetta sa začína krajcom chleba a Taliani každý krajec zvyknú potrieť kvalitným extra panenským olivovým olejom a položiť v jednej vrstve na rozpálený gril.

Balzamiková cibuľka so syrom

Na grilovaný „olivový“ chlieb patria kombinácie od výmyslu sveta. Napríklad zároveň s chlebom treba ugrilovať hrubé plátky červenej cibule, potom ju premiešať s balzamikovým octom, na horúce hrianky položiť plátok čerstvej mozzarelly, zavŕšiť grilovanou cibuľou a posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Chuťovka: Slané petržlenové sušienky

Slané petržlenové sušienky Foto: magazín Varecha
Slané petržlenové sušienky Slané petržlenové sušienky

3 šálky polohrubej múky
1 kl prášku na pečenie
2 kl sódy bikarbóny
2 kl morskej soli
4 kl cukru
1,25 šálky studeného masla nakrájaného na malé kúsky
2 šálky nakrájanej slaniny
1/2 šálky rozdrveného suchého syra alebo gorgonzoly
1/4 šálky nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
1,5 šálky cmaru

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C, plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Vo veľkej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a cukor. Kúsky studeného masla dáme do zmesi múky a premiešame. Pridáme slaninu, syr, petržlenovú vňať a rovnomerne rozmiešame.
  2. Do zmesi vlejeme 1 šálku cmaru a jemne premiešame drevenou varechou. Primiešame zvyšok cmaru a opäť premiešame. Veľkou lyžicou kladieme kôpky cesta na pripravený plech na pečenie.
  3. Sušienky pečieme 7 minút. Potom ich obrátime, teplotu rúry znížime na 175 °C a pečieme, kým sušienky nie sú zlatohnedé, ďalších asi 12 minút. Roztopené maslo absorbujú sušienky počas chladnutia.

Sladká i slaná tvarohová bodka

Tvarohové cesto je nenápadná zbraň, ktorú máme vždy v zálohe. Aj tí, čo nemajú v pečení záľubu a chýbajú im potrebné skúsenosti, bývajú pri pečení z tvarohového cesta úspešnými pekármi. Na tvarohové cesto sú potrebné len tri základné suroviny, príprava je takmer blesková a môžeme z neho zhotoviť sladké i slané zákusky.

Tvarohové cesto sa pripravuje z troch rovnakých váhových dielov múky, tvarohu a tuku. Múku používame hladkú alebo polohrubú. Tvaroh stačí polotučný, ale lepší je ten z balíčka, v tvarohu vo „vaničke" je viac tekutiny než tvarohovej hmoty. Pri výbere tuku netreba experimentovať a zvoliť osvedčený rastlinný tuk na pečenie, ktorý bežne používame.

Krémové tvarohovo-čokoládové koláčiky. Foto: magazín Varecha
Krémové tvarohovo-čokoládové koláčiky Krémové tvarohovo-čokoládové koláčiky.

Krémové tvarohovo-čokoládové koláčiky

1,75 šálky polohrubej múky
2 kl kukuričného škrobu
1/2 kl sódy
1/4 kl soli
1/3 šálky masla
1/4 šálky tvarohu
1 vajce
1/2 šálky hnedého cukru
1/3 šálky kryštálového cukru
1,5 kl vanilkového extraktu
1,25 šálky čokoládových lupienkov

  1. V miske vyšľaháme múku, kukuričný škrob, sódu a soľ. Vo veľkej mise zmiešame spolu maslo, tvaroh a oba druhy cukru pomocou elektrického mixéra – asi 3 minúty. Pridáme vajíčko a vanilku a miešame ešte asi 30 sekúnd. Obrátky mixéra znížime a pomaly pridávame zmes múky.
  2. Potom vypneme mixér a drevenou varechou vmiešame čokoládové lupienky. Cesto spracujeme na guľôčky, tie položíme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a chladíme v chladničke najmenej 2 hodiny.
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C a koláčiky pečieme 8–10 minút. Necháme vychladnúť na plechu a potom preložíme na mriežku, kde chladenie dokončíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #petržlen #zeler #avokádo #exotické ovocie

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...