Mandľové vianočné variácie

Vianočné pečenie sa bez orechov, orieškov alebo mandlí jednoducho nezaobíde.

23.12.2017 17:00
Pomarančovo-kardamónové koláčiky s mandľami. Foto:
Pomarančovo-kardamónové koláčiky s mandľami.
debata

Ľahké rozpolenie mandlí

Ak sa rozhodneme pre mandľovú náplň, môžeme pri jej príprave mandle povariť v smotane a náplň zahustiť zomletými piškótami. Ak na konečnú dekoráciu chceme použiť rozpolené mandle, olúpané ich necháme hodinu namočené v studenej vode. Z vody potom hnetením medzi palcom a ukazovákom vyberáme už len polovice mandlí.

Domácemu marcipánu sa kupovaný nevyrovná

Príprava domáceho marcipánu nie je zložitá a ten kupovaný sa mu len tak nevyrovná. Sparené mandle olúpeme a nasekáme úplne najemno. Zmiešame s cukrom, pridáme našľahaný vaječný bielok a zmes trieme, až kým nevznikne vláčna hmota. Z marcipánovej hmoty potom vytvoríme valček, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky.

Čokoládové hobliny na dekoráciu

Jemné hoblinky z čokolády urobíme ľahko obyčajnou škrabkou na zemiaky. Väčšie čokoládové hobliny vyrobíme tak, že čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme ju stuhnúť na hladkej ploche a potom ju už len zoškrabujeme. Ak rozpustenú čokoládu necháme stekať na papier na pečenie, môžeme z nej potom vyrábať rôzne tvary.

Vareškova poradňa

Ako pri všetkých pekárskych prácach, aj pri pečení lineckého pečiva sa občas niečo nepodarí. Ale aj rozlámané kúsky pečiva sa dajú využiť inak, nielen okamžite zjesť. Môžeme ich dať do mixéra, pridať k nim marmeládu, šľahačku a trochu rumu a všetko dobre rozmixovať. Zo zmesi potom vytvarujeme malé guľôčky, ktoré napichneme na špáradlá, obalíme v čokoláde a dáme do vianočných cukrárskych košíčkov.

Vianočná maškrta: Pomarančovo-kardamónové koláčiky s mandľami

Potrebujeme:
125 g zomletých mandlí, 125 g hladkej pšeničnej múky, 2 kl mletého kardamómu, štipka soli, 100 g zmäknutého masla, 75 g práškového cukru, 1 žĺtok, 2 kl nastrúhanej bio pomarančovej kôry, 1/2 kl mandľového extraktu, celé mandle, práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 175 °C, na plech dáme celé mandle a pečieme ich v rúre asi 7–10 minút dohneda a odložíme nabok. V malej miske premiešame múku s mletým kardamómom a so soľou a zmes odložíme tiež.
2. Zmäknuté maslo začneme miešať v strednej miske, postupne pridávame práškový cukor, žĺtok, pomarančovú kôru a mandľový extrakt. Potom pridáme zmes múky a kardamómu a pomleté mandle. Cesto zabalíme do fólie a dáme vychladiť na pol hodiny.
3. Z chladeného cesta tvarujeme guľôčky, položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a do každej vtlačíme jednu celú mandľu. Pečieme v rúre predhriatej na 175 °C 15–18 minút. Necháme vychladnúť na mriežke a na záver posypeme práškovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #orechy #Vianoce #mandle #marcipán

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...