Dobré zásady vianočného pečenia

21.12.2017 13:00
linecké pečivo, Vianoce
Linecké pečivo patrí neodmysliteľne k Vianociam. Autor:

K vianočným chuťovým spomienkam na detstvo sa vraciame aj vtedy, ak nestíhame piecť podľa harmonogramu.

Harmonogram pečenia

Väčšina z nás má nejaký obľúbený druh pečiva a väčšina ho každoročne pečie podľa vlastného plánu. Ideálne sa asi tri týždne pred Štedrým dňom pečie suché pečivo, ktoré sa má nechať odležať, napríklad obľúbené vanilkové rožteky, zázvorníky, medovníčky alebo kokosové pečivo. O týždeň neskôr by sa mali piecť koláčiky z lineckého cesta a týždeň pred Vianocami nepečené cukrovinky.

Ideálna teplota prípravy a pečenia

Pri príprave vianočného pečiva, tak ako pri každom pečení, platí, že všetky suroviny na prípravu cesta by mali mať rovnakú – ideálne izbovú – teplotu. Pri príprave snehu z bielkov sa oplatí pridať do bielkov trochu octu, ľahšie sa z nich vyšľahá tuhý sneh. Ideálna teplota pre pečenie väčšiny druhov koláčov je 180 °C. Pri nižších teplotách z cesta vyteká tuk, pri vyšších zasa cukrovinky rýchlo stmavnú a nie sú celkom prepečené

Lesklé vianočné pečivo

Keď hneď po upečení ešte horúce vianočné pečivo potrieme osladeným mliekom s trochou škrobovej múčky, bude sa krásne lesknúť. Týmto spôsobom sa pripravujú aj medovníčky. Ak chceme, aby domáca vianočka mala krásny povrch zlatej farby, potrieme ju rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka.

Vareškov tip: Medové guľôčky s vlašskými orechmi

Najskôr zmiešame 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, lyžicu medu, 2 vajcia, škoricu, drvené klinčeky, citrónovú kôru a lyžičku sódy bikarbóny. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na plech dosť ďaleko od seba. Navrch guliek pritlačíme polovicu vlašského orecha. Potom guľky upečieme a upečené dáme do vlhka zmäknúť.

Kapučínové koláčiky

Potrebujeme:
3 vaječné bielky, 120 g práškového cukru, 3 vrecúška hotovej zmesi kapučína po 14 g, 150 g mletých mandlí, 150 g horkej najemno nastrúhanej čokolády, 1 PL kakaového prášku, štipka soli
Postup:
1. Z vaječných bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, pomaly doň primiešame práškový cukor a prášok kapučína. Z nastrúhanej čokolády odložíme nabok 2 lyžice. Do snehu opatrne vmiešame mleté mandle a zvyšnú nastrúhanú čokoládu.
2. Rúru predhrejeme na 150 °C. Na plechu vystlanom papierom na pečenie formujeme zo zmesi koláčiky s priemerom 5 cm.
3. Plech dáme do rúry a koláčiky pečieme – sušíme viac ako 30 minút. Medzitým zmiešame odložené 2 lyžice čokolády s 1 lyžicou kakaového prášku. Zmesou posypeme ešte horúce hotové sušienky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#vianočné pečenie #Vianoce #recept #marcipán
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Neberte alergie na ľahkú váhu, istejšie je navštíviť alergológa.
Buďte opatrný, robíte v poslednej dobe...

+ Berte všetko s nadhľadom, nepripisujte všetkému tak veľký význam.
Neuzatvárajte dnes s nikým stávky,...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk