Dobrý koláč spája rodinu, hovorí Katarína Brychtová

Zdravo, racionálne, uvedomelo? Dá sa niečo také aplikovať na pečení sladkých dezertov? Určite áno. Niekedy však poctivá tradícia poteší chuťové poháriky oveľa viac.

20.12.2017 15:00
pečenie, Vianoce Foto:
Dobrý koláč spája rodinu a to by sme si mali od našich predkov prevziať.
debata

Popularita zdravého pečenia sa v posledných rokoch poriadne znásobila. Mnohé domácnosti sa pustili do zmeny životného štýlu od podlahy. Sladkú klasiku nahradili rôzne raw koláče, namiesto vajíčok sa používajú banány a cukor sa mení za stéviu či sirupy. Moderátorka Katarína Brychtová v tom však má jasno – pečie s poctivými surovinami. V jej koláčoch nechýba tradičné maslo, vajíčka ani dostatok cukru. Ako sama hovorí, recepty, ktoré zdedila po starej mame, sú také dobré, že by bola škoda meniť ich za niečo nové.

Zvyk je železná košeľa

Začalo sa to už v detstve. Rovnako ako mnohí z nás aj Brychtová zažívala pravidelné návštevy u starej mamy, ktorá každý víkend napiekla nejaký chutný koláč. Najprv ich len konzumovala, postupne začala svojej starej mame pomáhať, aby potom mohla skúšať svoje cukrárske majstrovstvo aj sama. „Odjakživa mám veľmi rada sladké, takže láska k pečeniu sa rokmi prehlbovala. Viac som sa na to sústredila , keď sa mi narodili deti. Moja mamina totiž veľa nepiekla, v našej rodine to akoby preskočilo jednu generáciu. Recepty, ktoré som zdedila po starej mame, už som neskôr nemohla piecť s ňou a tak som ich udržiavala pečením v mojej vlastnej domácnosti a pre blízkych. Piekla som aj pre sestru a brata a zostalo mi to nejako doteraz,“ vysvetlila pre magazín MiA Brychtová.

Katarína Brychtová sa k pečeniu dostala cez... Foto: Petra Bošanská
Katarína Brychtová Katarína Brychtová sa k pečeniu dostala cez starú mamu.

Ak by ste si od nej pýtali recepty na zdravé sladkosti, asi budete musieť skúsiť radšej niektorú z jej kolegýň. Možno Emmu Tekelyovú, ktorá Brychtovej požičala jeden recept do kuchárskej knižky Moje sladké radosti, ktorá nedávno vyšla. „Je to slivkový koláč a chutí naozaj dobre,“ vysvetľuje celebritná cukrárka, pripomína však, že ona uprednostní poctivé suroviny. „Mne moja starká zanechala recepty, v ktorých sa používajú poctivé prísady. Som na ne zvyknutá. Asi to opäť vychádza ešte z detstva – niečo, na čo si človek zvykne, sa mu potom ťažko opúšťa. Radšej si dám sladkého menej a nie tak často, ale keď už po ňom siahnem, chcem, aby to malo pravú poctivú chuť,“ pokračovala Brychtová.

Deti si cestu k sladkému nájdu

Popularita zdravého pečenia a stravovania v posledných rokoch zasiahla najmä mladé rodiny. V mnohých sú už pre deti nedostupné tradičné koláče či sladkosti, na aké boli generácie zvyknuté. Brychtová to neodsudzuje, upozorňuje však, že pri A by sme si mali uvedomiť aj B. „Je každého vec, ako nastaví príjem sladkého svojim deťom a vo vlastnej rodine. No myslím si, že dobré maslo, ktoré je základom kuchyne aj v takej gurmánskej krajine, akou je Francúzsko, nemôže uškodiť. Ísť na nejakej módnej vlne iba preto, lebo sa teraz veľa píše a hovorí o náhradách a zdravších alternatívach, asi nie je to najlepšie. Ak ide o vnútorné presvedčenie, v poriadku,“ uviedla moderátorka.

Rodičia by si však mali uvedomiť, že deti pred sladkým uchránia len ťažko. Je teda lepšie, keď prístup k nemu povolia a budú ho korigovať. „ Deti chodia medzi kamarátov, časom dostanú vreckové, za ktoré si môžu kúpiť sladkosti, alebo majú potom aj také staré mamy, ako som ja, občas im niečo sladké podstrčia," hovorí s úsmevom Brychtová. Vážnejšie však už dodáva, že čo sa k deťom má dostať, to sa k nim dostane. „Trošku sladkého im určite neuškodí, veď potrebujú energiu. Ale každý extrém škodí a všetko by sme mali robiť s mierou,“ dopĺňa Brychtová.

Vianoce a vanilka idú k sebe

Väčšina pečenia sa v rodine známej moderátorky odohrávala najmä v predvianočnom čase či v období rodinných sviatkov a osláv. Posledné týždne však vypekala aj kvôli tvorbe svojej vlastnej, prvej kuchárskej knižky so sladkými receptami. „Boli obdobia, keď moja láska k pečeniu bola intenzívna, aj také, keď som sa zvŕtala v kuchyni menej. Mala som veľa práce a nemala som čas, pečenie ho potrebuje. Už dávnejšie som sa rozhodla urobiť knižku, posunúť ďalej recepty od mojej starej mamy, aby aj iní ľudia mohli zažívať toľko pekných sladkých chvíľ, aké zažívame u nás doma. Som šťastná, že sa to teraz podarilo,“ skonštatovala Brychtová. S vianočnou atmosférou sa jej neodmysliteľne spája sladké.

Univerzálna pochúťka, ktorá by chýbať nemala, však podľa nej neexistuje. „Teda možno vanilkové rožky. Tá vôňa vám prevonia celý byt a len čo ju zacítim, už mám pocit, že sú tu Vianoce,“ prezradila. Na slávnostnej tabuli si podľa nej každá rodina servíruje svoje vlastné obľúbené dezerty a koláče. Ona sama hovorí, že ak by mala odporučiť jeden jednoduchý, sú to kokosové guľky, ktoré ju naučila pripraviť svokra. „Naposledy som ich zvládla pripraviť asi tak za pätnásť minút. Kondenzované mlieko, maslo, kokos – to všetko zmiešate dokopy, dáte do chladu a máte sladkú pochúťku eňo-ňuňo,“ smeje sa Brychtová.

Sladký život, sladké vzťahy

Pointou pečenia však nemá byť len uspokojenie vlastnej chuti na sladké. „Vďaka príprave dezertov som zažila veľmi veľa radosti. A prežívam ju aj vtedy, keď ľudia jedia. Pečenie nie je o tom robiť radosť sebe samému a zamaškrtiť si. Dobrý koláč spája rodinu a to by sme si mali možno od tých našich predkov prevziať,“ vysvetľuje obľúbená moderátorka z Pošty pre teba. „Dnes sa ľudia všade ponáhľajú, doma už často spolu rodina ani nejedáva. Aspoň raz do týždňa, v nedeľu si dať spolu dobrý obed a potom koláč, tak ako kedysi – bolo by to krásne. A nielen počas Vianoc, keď sa nám to sladké bude na stole priam ponúkať,“ dodáva Katarína Brychtová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Katarína Brychtová #ženský magazín MiA #zdravé pečenie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...