Slané pečivo na poslednú chvíľu? Toto máte hotové za pár minút

Aj vy ste strávili celý týždeň v práci a vaše vianočné prípravy sa budú týkať tak akurát víkendu. Potom hrozí, že sa budete stresovať a mať pocit, že nič nestihnete. Chutné slané pečivo však áno. A za pár minút.

23.12.2017 08:00
shutterstock Vianoce môžu byť aj o slanom... Foto:
Vianoce môžu byť aj o slanom pečive na spôsob pizze či slaného závinu.
debata

Niekedy stačí trošku experimentovať a za chvíľu vytvoríte veľmi chutné jedlo, ktoré môže zdobiť slávnostnú tabuľu a zvládne ho aj začiatočník. V prípade štedrovečerného stola sa síce zvykneme upierať k tradíciám, ale čo tak tentoraz staviť aj na niečo jednoduché a trošku menej tradičné.

Reč je o chutných slaných závinoch, ktoré môžete podávať v rámci štedrovečernej večere, prípadne ich možno ešte viac oceníte, ak sa k vám na prvý sviatok vianočný vyberie polovica rodina. Čo teda potrebujete?

Základom je ušetriť čas a kúpiť si už hotové pripravené cesto. Môže to byť pizzové cesto alebo závinové cesto, pokojne sa však môžete pohrať aj s tým lístkovým. Ideálne je, ak ho rozvaľkáte na papieri na pečenie. Potrite ho následne rozmixovaným vajíčkom a naplňte.

Fantázii sa medze nekladú, ale určite neurobíte chybu, ak napríklad vedľa seba poukladáte plátky šunky a syra. Cesto môžete ešte predtým potrieť napríklad kečupom, alebo barbecue omáčkou. Ak máte radi veľmi syrovú chuť, pridajte ešte nastrúhaný syr. Následne rozvaľkaný obdĺžnik cesta zviňte do závinu. Uložte na plech a opäť potrite povrch rozmiešaným vajíčkom. Môžete ho tiež posypať sezamovými semienkami, prípadne aj bylinkami. Potom už stačí len strčiť do rúry a postupovať podľa inštrukcií na obale hotového cesta. Kvôli plnkám pridajte pár minút, farba a vôňa vám napovedia, či už je závin hotový.

Po upečení nechajte závin vychladnúť a následne ho môžete krájať na kusy a servírovať. Bohatá plnka zasýti a určite jednotlivých členov návštevy potešíte trochu inou chuťou než je tá typická vianočná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #kuchyňa #Vianoce #rýchlo #tip #závin #šikovne

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...