Adventná striedmosť jedálneho lístka
Jednou z vecí, ktoré môžeme v predvianočnom zhone zmeniť, je jedlo, ktoré budeme počas adventu jesť. Stačí jedálny lístok na niekoľko týždňov sprísniť. Ubrať olej, pečivo, tučné syry, vzdať sa mastných, vyprážaných pokrmov… No a horúcim kandidátom na pôstnu výluku je mäso s výnimkou rýb.
Samé zdravé potraviny
Vhodnými adventnými potravinami sú práve tie, ktoré sú aj odborníkmi považované za zdraviu prospešné – napríklad ryža, pohánka, proso, ovos, raž, jačmeň, krúpy, bulgur, kuskus, amarant, cícer, šošovica, hrach, rôzne druhy fazule či tepelne upravená zelenina – cibuľa, pór, kapusta, kel, červená repa, karfiol, brokolica, mrkva, zeler, petržlen, paštrnák, kvaka alebo kyslá kapusta…
Vareškov tip: Adventné varené víno s karamelom
V hrnci pripravíme karamel z 3 lyžíc kryštálového cukru. Keď má zlatú farbu, zalejeme ho 100 ml vody a do vzniknutého nálevu vsypeme 5 klinčekov, 1 zvitok škorice a 1 hviezdičku badiánu. Všetko spoločne 5 – 10 minút povaríme. Prilejeme 500 ml červeného vína a krátko ohrejeme, víno sa nesmie variť. Do hrubostenných pohárov vložíme koliesko citróna a dolejeme vareným vínom.
Adventná polievka: Predvianočná cesnačka s bielkovou zápražkou
Potrebujeme:
1 PL masti, 2 PL hladkej múky, 2–4 bielky, 1 malá mrkva, 1 kocka zeleninového bujónu, 1 kl soli, 1 kl mletého čierneho korenia, 1 PL majoránu, 2 PL ligurčeka, 4 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať
Postup:
1. Z masti a múky pripravíme svetlozlatú zápražku, do zápražky prilejeme bielky a miešame, zalejeme vodou, dobre rozmiešame, pridáme bujónovú kocku, najemno nastrúhanú malú mrkvu, soľ a korenie.
2. Asi 5 minút povaríme, pridáme roztlačený cesnak, okoreníme majoránom, pridáme nasekaný čerstvý alebo mrazený ligurček a nasekanú petržlenovú vňať. Odstavíme.
3. Polievku je mimoriadne vhodná v čase adventu – môžeme tak zužitkovať bielky, ktoré sa hromadia z vianočného pečenia, a polievka krásne napraví všetky presladené zmysly.