Advent a rybacie pochúťky patria k sebe

Tak ako je u nás kapor jedným z typických symbolov Vianoc, tak sú symbolom adventu všakovako upravené ryby.

12.12.2017 17:00
ryby, zdravá výživa Foto:
Čím pomalšie rybu rozmrazíme, tým menej vody pustí.
debata

Patrí k nim aj rybia polievka s ikrami, zubáč, šťuka, pstruh či iná ryba vylovená z našich sladkých vôd a kuchynsky upravená, vyprážaná, grilovaná, pečená, niekedy aj dusená. Tak je to aj v mnohých európskych krajinách. Napríklad u našich západných susedov si svoje pevné miesto udržal kapor, osobitne kapor načierno so sladkou omáčkou. Adventných rybacích pochúťok je však mnoho.

Kapor v paprikovej múke

4 porcie kapra, 2 strúčiky cesnaku, sladká mletá paprika, soľ, hladká múka na obalenie, 80 g masla, čierne korenie
Porcie očisteného kapra potrieme roztlačeným cesnakom, osolíme a okoreníme. Potom mäso obalíme v hladkej múke premiešanej s paprikou a zľahka opečieme na masle. Kapra podlejeme trochou horúcej vody a v predhriatej rúre upečieme domäkka. Upečenú rybu môžeme podávať so zemiakmi a zeleninovou prílohou.

Zubáč v cestíčku

8 filiet zo zubáča, citrónová šťava, hladká múka, olej, soľ, biele korenie, 2 PL smotany, 2 vajcia
Najprv filety zo zubáča osolíme, posypeme bielym korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Dáme do chladničky na dve hodiny odležať. Potom pripravíme cestíčko zmiešaním vajec, soli, smotany a polohrubej múky. Kúsky zubáča najskôr obalíme v hladkej múke a potom v cestíčku. Opečieme na panvici s vopred rozohriatym olejom. Podávame s dusenou zeleninou.

Šťuka so žeruchou

1 stredne veľká šťuka, 200 g masla, soľ, 700 g čerstvej žeruchy, mleté čierne korenie, citrónová šťava
Očistenú a vypitvanú šťuku rozkrojíme pozdĺžne na dve polovice, osolíme, rozložíme na pekáč, zalejeme 150 g rozpusteného masla a asi pol hodiny pečieme pri 200 °C. Potom rybu upravíme na misu, posypeme nadrobno pokrájanou žeruchou, okoreníme a pokvapkáme zvyškom masla. Pokrm môžeme dochutiť šťavou z citróna.

Amur po námornícky

600 g amura, 80 ml bieleho vína, 100 ml kečupu, sardelová pasta, cesnak, soľ, petržlenová vňať, olej
Na oleji v hlbokej panvici najskôr speníme na plátky nakrájaný cesnak. Porcie amura osolíme, potrieme ich sardelovou pastou, posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou, pridáme k opraženému cesnaku v panvici, zalejeme všetko kečupom a bielym vínom a pomaly dusíme domäkka. Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi.

Lieň na rasci

300 g filiet z lieňa, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja, 1/2 kl rasce, 1 PL pažítky, soľ, mleté čierne korenie
Očistené a umyté filety z lieňa osolíme, okoreníme a jemne nakrojíme. Potom ich pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom, filety naň poukladáme, posypeme rascou, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 8–10 minút.

Ostriež na masle

400 g filiet z ostrieža, štipka sušeného tymianu, štipka sušeného oregana, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia Filety z ostrieža najprv nasolíme a potom ich podľa chuti okoreníme sušeným tymianom, sušeným oreganom a čerstvo zomletým čiernym korením. Filety vložíme do väčšieho pekáča, pridáme kúsok masla a dáme piecť do rúry vopred vyhriatej na 180 °C. Filety z ostrieža na masle podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.

Pstruh s cesnakom

4 strúčiky cesnaku, 1 citrón, 1 kl celej rasce, 100 g čerstvého masla, 1 kg pstruha, 1 kl soli, mleté čierne korenie
Pstruhy najskôr vypitveme, umyjeme a potrieme šťavou z citróna. Potom ich osolíme, posypeme rascou a do každého vložíme väčšiu guľôčku vymiešanú z masla a prelisovaného cesnaku. Každého pstruha obalíme v múke a vložíme na časť rozpusteného masla do vopred vyhriatej rúry. Pstruhy opečieme po oboch stranách a podávame so zemiakmi.

Vareškova poradňa

Rybu treba pred rozmrazovaním vybrať deň vopred z mrazničky, vybrať z obalu a na tanieri nechať zvoľna povoliť v chladničke. Čím pomalšie ju rozmrazíme, tým menej vody pustí, s výnimkou tej vody, ktorá bola použitá ako ľadový ochranný obal, tá stečie vždy. Rybu pri rozmrazovaní môžeme podložiť papierovými utierkami, aby mala kde vsiaknuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #Ryby #recept #Vianoce #advent #rybacie pochúťky

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....