Z gurmánskej kačacej abecedy

Kde vziať kačaciu alebo husaciu masť, ak práve nemáme zásobu v chladničke? Priam ukážkovo tu poslúži koža z pŕs.

09.12.2017 14:00
Pečená kačica so zemiakmi a zeleninou Foto:
Pečená kačica so zemiakmi a zeleninou.
debata (2)

Na dusenej husacej či kačacej koži si málokto pochutí na rozdiel od jej pečenej podoby, preto sa oplatí stiahnuť ju z mäsa a nechať kožu pri miernej teplote zahriať. Koža povolí a pustí tuk, ktorý môžeme ďalej použiť, napríklad na opečenie zeleniny i mäsa.

Rilletes z kačacieho mäsa

Mnoho slovenských domácností má na stole pečenú kačicu s knedľou a kapustou. Výborné kačacie mäso môžeme upraviť aj inak. Skvelé je napríklad kačacie rillettes, čiže mäso, ktoré sa po dlhom bublaní na platni úplne rozpadá, potom spolu s masťou zatuhne a natiera sa na chlieb. Túto pochúťku poznáme z bravčového mäsa, ale z kačacieho je vari ešte lepšia.

Masť sa na omáčku nehodí

To, čo sme z kačice zliali, sa dá ľahko upraviť na omáčku. Zliata tekutina obsahuje dve časti: masť a šťavu z mäsa. Masť sa na omáčku nehodí, takže necháme výpek chvíľu stáť, aby sa usadil, a potom z neho opatrne do zaváracieho pohára zlejeme len masť. To, čo zostalo, už stačí len zahustiť zápražkou.

Vareškov tip: Kačacie prsia na ryžovom víne

Kačacie prsia polejeme ryžovým vínom, sójovou omáčkou, pridáme zázvor, škoricu, korenie, aníz, cibuľku, osolíme a v zmesi dôkladne obalíme. Mäso varíme v pare 25 minút. Potom ho osušíme, vložíme do rozpáleného oleja a prudko opečieme. V druhej panvici opečieme papriku, mungo, zalejeme omáčkou z mäsa a udusíme.

Skvelá hydinová pochúťka: Pečená kačica so zemiakmi a zeleninou

Potrebujeme:
1 kačica, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie, 8 malých zemiakov, 2 zväzky reďkoviek, 2 kaleráby, 1 hlávka cesnaku, 200 ml bieleho vína, 1 PL rozpusteného masla, 1 kl medu, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
1. Kačicu osolíme vnútri aj zvonku a okoreníme rascou a drveným korením. Položíme ju do pekáča, podlejeme trochou horúcej vody, prikryjeme alobalom a pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 190 °C.
2. Z kačice odstránime alobal a z pekáča vylejeme vypečenú šťavu. Kačicu obložíme neolúpanými zemiakmi, umytými reďkovkami a ošúpanými kalerábmi nakrájanými na osminky, pridáme neolúpané strúčiky cesnaku, všetko osolíme, okoreníme, podlejeme bielym vínom, vrátime do rúry a pečieme neprikryté pri teplote 180 °C.
3. Počas pečenia potierame kačicu vypečenou šťavou. Nakoniec kačicu potrieme maslom rozmiešaným s medom, dopečieme dozlatista a posypeme petržlenovou vňaťou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #husacina #kačacina

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...