Učiť dieťa upratovať si svoju izbu môže byť zábavné

Je to nočná mora rodičov: neporiadok v detskej izbe veľmi často vyvoláva v domácnosti napätie a konflikty. Je to ale nevyhnutné? Naučiť dieťa upratovať si svoju izbu môže byť zábava a hra, napísal denník L'Express.

09.12.2017 11:00
dieta Foto:
To, čo chceme od detí, treba aplikovať predovšetkým na sebe.
debata

Uprac si izbu! Ktorý rodič nemá pocit, že túto vetu denne neúspešne opakuje? A keď sa táto žiadosť nestretne s reakciou, je prekročená hranica medzi dôraznou pripomienkou a skutočným sporom. Upratovanie je len zriedka prioritou dospievajúcich a detí. V dome alebo byte, kde je priestor usporiadaný predovšetkým pre dospelých, predstavuje izba pre dieťa jeho osobný priestor. Hrá sa tu, kreslí a nestará sa o to, čo za sebou zanecháva. Ak odmieta rodičovský príkaz, znamená to, že si nárokuje svoju slobodu a skúša, kam až môže zájsť.

Tvárou v tvár kopám oblečenia a rozhádzaným hračkám niektorí rodičia rezignujú. „Do izby mojich adolescentov radšej nechodím, vyhnem sa tak hádkam,“ hovorí Alexandra. Čo robiť, keď si rodičia prajú obnoviť aspoň aký-taký poriadok v izbe svojho dieťaťa? Predovšetkým sa treba pýtať, ako je to s mojou vlastnou izbou. Ak mám na pracovnom stole kopy neusporiadaných papierov alebo sa nedokážem zbaviť starých vecí, ktoré sa povaľujú v byte, je pravdepodobné, že tento postoj prevezme aj dieťa.

Podľa Astrid Eulalieovej, autorky knihy Uprac si izbu, treba zmeniť postoj a nevidieť v upratovaní stratu času a nudnú povinnosť. „Najdôležitejší je príklad. Treba aplikovať to, čo chceme od detí, predovšetkým na sebe. Vo Francúzsku máme sklony považovať upratovanie za nutné zlo. Odďaľujeme ho, sťažujeme sa. V Ázii ho považujú za dialóg so svojím vnútrom. Myslím, že je dôležité dať upratovaniu túto hodnotovú dimenziu,“ hovorí.

Naučiť sa dôkladne triediť svoje veci, každej z nich venovať jej miesto a vytvárať harmóniu vo svojom vnútri a tým dosahovať väčší duševný mier: také zásady hlása japonská kráľovná upratovania Maria Kondo vo svojej knihe Zázračné upratovanie. „Tento princíp sa stále viac týka nášho sveta. Bola som však prekvapená, že v týchto domoch zostáva detská izba zvláštnym územím. Naučiť dieťa upratovať si svoje veci môže byť zábavná činnosť, ak tomu venujeme čas a energiu,“ hovorí Astrid Eulalieová.

Najprv treba začať s triedením vecí a všetko poškodené alebo zbytočné dať preč. „Uprataná izba dáva adolescentovi väčší pokoj. Keď vie, že to a to nájde tam a tam, nestráca čas hľadaním a je výkonnejší,“ zdôrazňuje Eulalieová.

Ak je napriek tomu izba aj naďalej zavalená neporiadkom, je možné použiť inú metódu. „Deti musia upratovať pri hudbe a s upratovaním skončiť pri ich dvoch obľúbených pesničkách,“ hovorí upratovacia konzultantka Caroline. „Do dcérinej izby som umiestnila veľký prútený košík. Je to pekné a praktické: všetko sa tam schová. Upratujem spoločne s dcérkou a pozerám sa na hodiny, aby som vedela, koľko času jej upratovanie zaberie,“ uvádza. „Nad neporiadkom v izbe mojich detí som si trhala vlasy. Začala som nakupovať knihy o upratovaní, aby som ich naučila, že upratovanie môže byť zábavné,“ hovorí Evelyne, tiež upratovacia konzultantka. „Nakoniec to veľmi dobre fungovalo, najmä keď som sa do upratovania pustila spolu s deťmi. Milujú to. A je to rýchlejšie. Niekedy si vezmem kopu bielizne na žehlenie alebo na roztriedenie a žehlím alebo triedim v ich izbe. Deti majú dojem, že upratujem s nimi, a všetko si upracú,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #upratovanie #detská izba #pomoc v domácnosti

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....